Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση ΠΑΜΕ με Κεντρική Ένωση Συνδικάτων Κούβας : Το μυαλό μας βρίσκεται στον λαό και τους εργαζόμενους της Κούβας


Συνάντηση με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στα γραφεία του ΠΑΜΕ είχαν το πρωί της Δευτέρας οι Κουβανοί συνδικαλιστές Ulises Guilarte de Nacimiento, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Συνδικάτων Κούβας (CTC) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), και Ismael Drullet Pérez, μέλος της Γραμματείας της CTC, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες.

ΠΑΜΕ και CTC εξέφρασαν την κοινή τους διάθεση για ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων, τόσο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας όσο και για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων αλληλεγγύης με τον αγώνα του λαού της Κούβας. Το ΠΑΜΕ μετέφερε την σταθερή αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας με τον λαό της Κούβας και την CTC στον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το δολοφονικό εμπάργκο των ΗΠΑ. 

«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που βρίσκεστε εδώ μαζί μας», σημείωσε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία εκ μέρους όλων των στελεχών Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση. Υπογράμμισε ότι η Κούβα, παρά την επίθεση που δέχεται, το εμπάργκο των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί αυτός ο αποκλεισμός, «κρατά ψηλά τη σημαία εκείνη που το περιεχόμενό της είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης», τη σημαία που έχει έμβλημά της τις διευρυνόμενες ανάγκες των ανθρώπων και την ικανοποίησή τους. «Να είναι σίγουροι για ένα πράγμα: Η αλληλεγγύη μας θα δυναμώσει», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι υπόθεση όλων η στήριξη του Νησιού της Επανάστασης. «Η ψυχή μας, το μυαλό μας βρίσκεται στον λαό και τους εργαζόμενους της Κούβας», επισήμανε ο Γιώργος Πέρρος. 

Στον σοσιαλισμό αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος


Ο ΓΓ της CTC Ulises Guilarte de Nacimiento μετέφερε τις ευχαριστίες των εργαζομένων και του λαού της Κούβας προς το ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Ελλάδας για την μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό και τους γιατρούς της Κούβας, ενώ ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις τόσο στην Κούβα όσο και συνολικά στην Λατινική Αμερική. 

«Θέλουμε να ενταχθεί αυτή η επίσκεψή μας στους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης που υπάρχουν ανάμεσα στα κινήματά μας», σχολίασε ο Ulises Guilarte de Nacimiento. Μιλώντας για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα αναφέρθηκε στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να θέσουν εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων και μέσα από τη δημιουργία «κίτρινων» εργοδοτικών σωματείων. «Να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της ενότητας», προέτρεψε, απέναντι στη σημαία του ιμπεριαλισμού και του «διαίρει και βασίλευε».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μια μικρή χώρα που απέχει μάλιστα μόλις 90 μίλια από τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε «γενοκτόνα εγκληματική πολιτική» το εμπάργκο και αναφέρθηκε στα 243 νέα μέτρα που εισήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια από τις ΗΠΑ για την ένταση της πολιτικής αυτής, καθώς και στις τραγικές επιπτώσεις της για τη ζωή του λαού. Στις 16 Μάη η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα για τη χαλάρωση του εμπάργκο, αλλά στην ουσία τα μέτρα αυτά δεν μετακινούνται «ούτε μια σπιθαμή» από τη γραμμή της πολιτικής του ασφυκτικού αποκλεισμού. Στο φόντο αυτό, ζήτησε από τους συνδικαλιστές να συμβάλουν στην ενίσχυση της διεθνούς καμπάνιας καταδίκης του εμπάργκο.

«Στον σοσιαλισμό αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος», υπογράμμισε και τόνισε πως στην Κούβα δεν έγιναν μαζικές απολύσεις, καμιά έγκυος γυναίκα δεν είδε τα κοινωνικά της δικαιώματα να περιορίζονται, κανένας συνταξιούχους και επιδοματούχος δεν στερήθηκε τα χρήματα που δικαιούται.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην προσπάθεια για τη διαρκή άνοδο της κατάρτισης του επιστημονικού δυναμικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα πέντε υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό, εκ των οποίων τα τρία αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κι έτσι το 70% του πληθυσμού έχει σήμερα λάβει τρεις αναμνηστικές δόσεις. Κόντρα στην εικόνα που παρουσίασαν ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, η Κούβα όχι μόνο μπόρεσε να προστατεύσει την υγεία του λαού της, αλλά οργάνωσε και διεθνείς μπριγάδες αλληλεγγύης με γιατρούς της χώρας σε χώρες του κόσμου.

«Οι πολιτικές της ανάπτυξής τους συνεχίζουν την πολιτική εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», σχολίασε αναφερόμενος στην επίθεση του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, στις απολύσεις, στη συρρίκνωση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΜΕ να επισκεφτεί την Κούβα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. «Καλύτερα μια φορά να δεις, παρά μια φορά να ακούσεις», είπε με τα λόγια μιας φράσης του κουβανέζικου λαού και κάλεσε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να βρεθεί στη χώρα του.

Στη συνάντηση προβλήθηκε βίντεο για τη δράση των Συνδικάτων στις συνθήκες της πανδημίας, της έντασης της κρατικής καταστολής, των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, ενώ οι Κουβανοί συνδικαλιστές ενημερώθηκαν και για τις κινητοποιήσεις της τρέχουσας περιόδου. Ακόμη έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.


Πηγή : 902.gr