Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Πόσο στοιχίζει το ρεύμα στην Κούβα

Κάθε φορά που έρχεται λογαριασμός ρεύματος , τρομάζουμε να τον ανοίξουμε . Οι τιμές των παροχών έχουν φτάσει στα ύψη και η ληστεία στο λαϊκό εισόδημα σε ακραία επίπεδα ! Η χρέωση για τον Νοέμβριο για το Γ1 οικιακό της ΔΕΗ είναι 0,397€/KWh και με την κρατική επιδότηση (χρήματα από φορολογία του λαού , υπενθυμίζουμε εθελοντική φορολογία εφοπλιστών , πτώση των συντελεστών για το μεγάλο κεφάλαιο κτλ) 0,118 €/KWh . Για μια κατανάλωση 200 KWh η τιμή του λογαριασμού θα είναι 23,60€ , σωστά ;
 Όχι βέβαια γιατί έχουμε και τους φόρους οι οποίοι προσαυξάνουν τον λογαριασμό. Με βάση τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό που έχουμε στα χέρια μας βλέπουμε χρέωση ΕΡΤ 3,25€ τον μήνα . Ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε , Εθνικό Δίκτυο Διανομής Η/Ε , Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας , Λοιπές Χρεώσεις , Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων 0,01700€/kWh , ΕΦΚ 0,00220€/kWh ) περίπου + 12€ , Δημοτικά Τέλη + περίπου 20€ , Ειδικό Τέλος 5‰ (ΔΕΤΕ) 0,30€ , Τόκοι Υπερημερίας & Χαρτόσημο 0,44€ , ΦΠΑ (6%) 4,20€ . Το σύνολο βγαίνει σχεδόν 64€ ΜΕ την κρατική επιδότηση φυσικά φτάνοντας επί της ουσίας την τιμή της κιλοβατώρας γύρω στα 0,32€ (120€ +  χωρίς αυτήν στην καλύτερη περίπτωση , τα οποία τα παίρνει ο πάροχος από το κράτος , δικά μας λεφτά)

Ας δούμε τώρα πόσο πληρώνει ο Κουβανός καταναλωτής σε μια χώρα με μονοπώλιο στην ενέργεια (τζιζ , κακό για την ελεύθερη αγορά αυτό καθώς στην χώρα μας όπως ξέρουμε ΟΛΟΙ με μνήμη χρυσόψαρου , μόλις απελευθερώθηκε η ενέργεια έπεσαν οι τιμές , δεν θυμόμαστε τίποτα ρήτρες αναπροσαρμογής κτλ)  , με 60 χρόνια εμπάργκο και συνολική ζημιά απ' αυτό πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια. 
Βλέπουμε παρακάτω έναν λογαριασμό Β2 οικιακό της Unión Eléctrica της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Κούβας για τον μήνα Μάρτιο του 2020 με συνολική κατανάλωση 203 KWh . Στον λογαριασμό παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ φόρος ! Ο καταναλωτής πληρώνει καθαρά την αξία του ρεύματος.
Επειδή τα στοιχεία που δημοσιεύουμε είναι διασταυρωμένα πάντοτε και δεν κάνουμε απλό λαϊκισμό όπως είναι το αγαπημένο χόμπι της δημοσιογραφίας στον καπιταλισμό, να αναφέρουμε ότι οι χρεώσεις της UNE  έχουν αλλάξει το 2021 . Οι καινούργιες χρεώσεις φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. 
Για την ίδια κατανάλωση λοιπόν βλέπουμε ότι ο καταναλωτής θα πληρώσει 165,40 CUP όπου μεταφράζονται σε 6,5€ . Αν το δούμε με βάση τον μισθό , ο μέσος μισθός στην Κούβα είναι 3830 CUP δηλαδή 147€ . Σύμφωνα με στοιχεία του MINEP (Υπουργείο Ενέργειας της Κούβας) το 90% των καταναλωτών στην Κούβα καταναλώνουν κάτω από 350 KWh τον μήνα με την μέση κατανάλωση να διαμορφώνεται στις 270 KWh . Για το ρεύμα λοιπόν ο Κουβανός πληρώνει το 6 - 9% του μισθού .
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η μέση κατανάλωση είναι 350 KWh τον μήνα (δεδομένου και του χειμώνα καθώς το 63% της κατανάλωσης ενέργειας προορίζεται για θέρμανση και ψύξη ενώ στην Κούβα οι αυξομειώσεις θερμοκρασίας όλον τον χρόνο είναι μηδαμινές με μέση θερμοκρασία 25 βαθμούς) . 

Εν κατακλείδι , οι διεθνείς δείκτες μιλάνε από μόνοι τους . Για τον Μάρτιο του 2022 , η Κούβα ήταν στην 18η θέση παγκοσμίως με το πιο φθηνό ρεύμα και η Ελλάδα στην 104η (Πηγή: Global Petrol Prices)

Τώρα που έρχεται χειμώνας , την επόμενη φορά που θα μας έρθει λογαριασμός στο ύψος του βασικού μισθού , να θυμόμαστε ότι πληρώνουμε πολλαπλάσιο ρεύμα γιατί εκεί το ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα γιατί στο επίκεντρο δεν είναι το κέρδος αλλά οι ανάγκες και να σκεφτούμε την λύση ...