Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Στην τελική ευθεία για το 22ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Βιετνάμ


Στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, θα πραγματοποιηθεί το 22ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 21 ως τις 26 Νοέμβρη, έξι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του προηγούμενου συνεδρίου στο Σάο Λουίς της Βραζιλίας.

Η Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ, που ιδρύθηκε το 1950 με πρώτο της πρόεδρο τον ίδιο τον ηγέτη της επανάστασης, Χο Τσι Μινχ, θα φιλοξενήσει το Συνέδριο στις 23 - 24 Νοέμβρη και μια Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Διάσκεψη στις 25 Νοέμβρη.

Στο Ανόι θα συνέλθει και η απερχόμενη Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε ιστορικά σημεία και άλλα μνημεία της χώρας. Θα υπάρξουν ξεχωριστές ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς της χώρας, όπως το Πατριωτικό Μέτωπο, το υπουργείο Αμυνας και τη Βιετναμέζικη Ενωση Φιλίας των Λαών (VUFO).

Την έναρξη του Συνεδρίου του ΠΣΕ θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.

Στο Βιετνάμ αναμένονται αντιπροσωπείες από πάνω από 60 αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης του κόσμου και ένας αριθμός προσκεκλημένων φιλικών οργανώσεων. Επίσης έχουν προσκληθεί και θα χαιρετίσουν οι διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις των Συνδικάτων (ΠΣΟ), της Νεολαίας (ΠΟΔΝ), των Γυναικών (ΠΔΟΓ) και των Νομικών (ΔΕΔΝ). Το Συνέδριο θα εκτιμήσει τη δράση του ΠΣΕ τα τελευταία έξι χρόνια και θα καθορίσει τις προτεραιότητες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εκλέγοντας και τη νέα του ηγεσία.

Το σύνθημα του 22ου Συνεδρίου του ΠΣΕ, «Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη και αλληλεγγύη για έναν κόσμο της ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης», αποτυπώνει την ανάγκη και το βάρος που προσδίδουν οι οργανώσεις του ΠΣΕ σήμερα στην πάλη των λαών, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο ιμπεριαλισμός ως διεθνές σύστημα, όπου οι λαοί είναι αντιμέτωποι με πολέμους, δυστυχία και κοινωνική αδικία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται κάθε μέρα τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στο Συνέδριο του ΠΣΕ στο Βιετνάμ θα λάβει μέρος αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, αποτελούμενη από τους Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

Πηγή : 902.gr