Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Κουβανών συνδικαλιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

 
 Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής παραβρέθηκαν το πρωί της Τρίτης οι Κουβανοί συνδικαλιστές Ulises Guilarte de Nacimiento, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Συνδικάτων Κούβας (CTC) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), και Ismael Drullet Pérez, μέλος της Γραμματείας της CTC, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Ηλίας Σταμέλος, πρώην δήμαρχος Καισαριανής, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και αντιπροσωπείες από άλλα Σωματεία και φορείς της περιοχής.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας ξεκίνησε με ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής, από τον Κώστα Γαβριλάκη, μέλος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ο Ulises Guilarte de Nacimiento, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Συνδικάτων Κούβας (CTC) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ανέδειξε τη σημασία της μελέτης της Ιστορίας και τη μάχη που δίνουν στην Κούβα για τη σπουδή της Ιστορίας της Κουβανικής Επανάστασης.

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία πήγε στο μνημείο των εκτελεσθέντων και στον τόπο εκτέλεσης. Όπως επισήμανε ο Κ. Γραβριλάκης, τα κυπαρίσσια που υπάρχουν στον τοίχο των εκτελεσμένων είναι είκοσι, γιατί εκτελούνταν ανά 20άδες. Η αντιπροσωπεία τω Κουβανών κατέθεσε στεφάνι στον τόπο εκτέλεσης.

Στεφάνι κατατέθηκε και στο Μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) που στήθηκε το 2006 επί Δημαρχίας Ηλ. Σταμέλου.

Ο Ηλ. Σταμέλος ενημέρωσε ότι είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στην παγκόσμια εργατική τάξη, σε όλους τους εργάτες που σκοτώθηκαν. Επισήμανε ότι εκτιμήθηκε αυτός είναι ο κατάλληλος ο χώρος για το μνημείο καθώς οι περισσότεροι από τους 700 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή ήταν κομμουνιστικά και εργατικά στελέχη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων από τις δύο πλευρές.


Πηγή : 902.gr