Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η πρότασή μας για την ενέργεια

 Κόντρα σε όλες τις μεσαιωνικές λίστες και προτάσεις για περιορισμό χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας , κόντρα στις προκλητικές εκκλήσεις για προσαρμογή ή θάνατο όπως έχουν το θράσος να λένε για προσαρμογή στην "νέα πραγματικότητα" , το Havana Radio σας δείχνει την δικιά του πρόταση για την ενέργεια τον 21ο αιώνα όπως θα έπρεπε να είναι !


Αντί να πετάμε το μπαλάκι στην ατομική λύση και ό,τι καταφέρει ο καθένας μόνος του σε αυτό το ανθρωποφάγο σύστημα αφήνοντας το κράτος απ' έξω αποποιώντας τις ευθύνες του , ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί : 
1) Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

2) Κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας .

3) Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG

4) Κατάργηση ΟΛΩΝ των φόρων σε καύσιμα και ενέργεια και επιβολή πλαφόν στις τιμές .

5) Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ . Κάτι που περιλαμβάνει :

α) Την κατασκευή φραγμάτων σε όλα τα δυνατά σημεία για αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας που είναι η πραγματικά πιο πράσινη επιλογή χωρίς να καταστρέφει το οικοσύστημα . Αντιθέτως , η συσσώρευση του νερού στο φράγμα εκτός της προστασίας που παρέχει σε ενδεχόμενο πλημμύρας , δίνει νέα ζωή στο οικοσύστημα . Στην χώρα μας μόνο το 3% της ενέργειας παράγεται με αυτόν το τρόπο (167 ΜW)

β) Την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας . Η πυρηνική ενέργεια εκτός των μηδενικών ρύπων στην ατμόσφαιρα , αποτελεί την πιο αποδοτική μορφή παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη . Ενδεικτικά , ένα συμβατικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας μπορεί να παράγει έως και 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος από το αντίστοιχο θερμοηλεκτρικό , χωρίς ρύπους (πηγή : Power Production in France 2018) . Με σωστή διαχείριση των αποβλήτων , αποτελεί αδιαμφισβήτητα την καλύτερη και ασφαλέστερη πλέον , παραγωγή ενέργειας . Στην Ελλάδα η συνολική ισχύ ανέρχεται στα 3.096 MW (65% της ζήτησης) . Η ζήτηση ανέρχεται στις 3 ΤWh (Τεραβατώρες) τον χρόνο . Στην Γαλλία μόνο το εργοστάσιο Gravelines Nuclear Power Station έχει ισχύ 5.400 MW παράγοντας το 2018 , 31 TWh.


γ) Αξιοποίηση της γεοθερμικής ενέργειας που δεν προκαλεί καμία επίπτωση στον πλανήτη και στο οικοσύστημα . 

δ) Ενίσχυση της έρευνας για νέες μεθόδους όπως πχ χρήση του θαλασσινού νερού ή και της δύναμης των κυμάτων όπως χρησιμοποιείται στην Κούβα 



Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας με στόχο την κάλυψη των αναγκών και όχι την κερδοφορία όσων θα τα κατέχουν στην ιδιοκτησία τους . Βασική προϋπόθεση είναι να είναι λαϊκή περιουσία . 

"προϋπόθεση αρχική, να κατέβετε απ'το βάθρο κι ο λαός να διοικεί." όπως λέει και το τραγούδι ...