Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση εδαφών από την Ρωσία

"Υπογραφθηκε" η περαιτέρω κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία μετά και την σημερινή τελετή προσάρτησης του Λουγκάνσκ , του Ντόνετσκ , της Ζαπορίζια και της Χερσώνας από την Ρωσία. Από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αναβαθμίζεται και επίσημα σε «πόλεμο», καθώς κάθε πλήγμα στις προσαρτηθείσες περιοχές θα θεωρείται πλέον χτύπημα σε ρωσικό έδαφος όπως ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος , αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων. 

Ταυτόχρονα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας σήμερα. «Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε. Εξάλλου, η συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ για την παροχή όπλων, που απαγορεύει τις επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, δεν ισχύει για περιοχές που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, όπως δήλωσε την Πέμπτη η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα.

Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά ρωσικού εδάφους τις επιθέσεις κατά οποιασδήποτε από τις ουκρανικές περιοχές που θα ενσωματώσει, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ντ. Πεσκόφ, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν στην σημερινή εκδήλωση για την προσάρτηση των επαρχιών,  επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και σε κάθε περίπτωση την κλιμάκωση που συνιστά η απόφαση προσάρτησης αυτών των εδαφών.  Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ, αλλά το 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Όταν ο Πεσκόφ ρωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς «Nord Stream». Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» στις διαρροές.
Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στο Κρεμλίνο. «Θέλω να με ακούσουν οι αρχές του Κιέβου και οι πραγματικοί αφέντες τους στη Δύση: Οι άνθρωποι στο Ντόνετσκ, στο Λουχάνσκ, στο Χερσώνα και στο Ζαπορόζιε γίνονται πολίτες μας. Για πάντα!», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν θα προδώσει ποτέ τους κατοίκους των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ζωή του λαού μας. Αυτή είναι η μεγάλη απελευθερωτική αποστολή του λαού μας».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές», είπε.

Δεν έλειψε και το κερασάκι αντικομμουνισμού

Επανέλαβε επίσης το επιχείρημα ότι τα εδάφη αυτά ήταν μέρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας και τώρα επιστρέφουν, επενδύοντας την επιχειρηματολογία του με αντικομμουνισμό: «Δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση. Το παρελθόν δεν μπορεί να επιστραφεί. Ναι, και η Ρωσία σήμερα δεν το χρειάζεται πια. Δεν προσπαθούμε γι' αυτό. (...) Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που, με τον πολιτισμό, την πίστη, τις παραδόσεις, τη γλώσσα τους, θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Ρωσίας» είπε.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος επιτέθηκε στην Δύση. Κατηγόρησε τους «Αγγλοσάξονες» ότι σαμποτάρισαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ενώ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις, δεν πρόκειται να πλήξουν την Ρωσία, αλλά αυτούς που τις επέβαλλαν. «Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι αξιώσεις για παγκόσμια κυριαρχία στο παρελθόν έχουν καταρριφθεί πολλές φορές από το θάρρος και την ανθεκτικότητα του λαού μας, η Ρωσία θα είναι πάντα Ρωσία και τώρα θα υπερασπιστούμε τόσο τις αξίες μας όσο και την πατρίδα μας» σημείωσε.

Μετά την ομιλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες με τους Denis Pushilin, Leonid Pasechnik, Vladimir Rogov και Vladimir Saldo για την ένταξη του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πληροφορίες από : 902.gr