Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόγραμμα κατασκοπείας κατά της Κούβας αποκαλύπτει Κολομβιανό περιοδικό

Έρευνα του κολομβιανού περιοδικού Raya, που επικαλείται ο ιστότοπος Razones de Cuba, αποκάλυψε ένα πρόγραμμα κατασκοπείας κατά της Κούβας από κολομβιανές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και με συμφέροντα πρακτόρων των ΗΠΑ .

Με τον τίτλο Espionaje Internacional: Objetivo Cuba (διεθνής κατασκοπεία: στόχος Κούβα), το δημοσίευμα του περιοδικού ανακοίνωσε ότι είχε πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, στα οποία αποκαλύπτεται ότι  κατασκοπεύτηκαν Κουβανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι, αριστεροί πολιτικοί ηγέτες, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα .

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, ο αρχισυντάκτης της Raya-s Edison Bolaño εξήγησε ότι, μέσω εμπιστευτικών πηγών, μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα από χίλια αρχεία που αντικατοπτρίζουν έναν ολόκληρο μηχανισμό κατασκοπείας κατά της Κούβας και του διπλωματικού της σώματος στην Κολομβία.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι πληροφορίες νοθευτηκαν στον υπολογιστή ενός ηγέτη των ανταρτών για να κατηγορήθει η Κούβα για τα γεγονότα στην Κολομβία στα τέλη του 2019 και κατά το 2020 και το 2021 καθώς πολλά μέλη του ELN έχουν βρει καταφύγιο στην Κουβανική επικράτεια και η Κούβα αρνείται να τους εκδώσει στα διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η επιχείρηση κατασκοπείας ονομάστηκε "Αντικειμενικός Τσάρλι" και αναπτύχθηκε, κυρίως, επί κυβέρνησης Ιβάν Ντούκε.

Προειδοποιεί επίσης για έγγραφα στα αγγλικά με την ονομασία Secret/Rel to USA, Colombia που "προέρχονται από πράκτορες πληροφοριών των ΗΠΑ". Αυτό καθιστά σαφές ότι οι πράκτορες των ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν επίσης να λάβουν πληροφορίες από Κουβανούς διπλωμάτες στην Κολομβία.

Πηγή : Granma.cu