Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Χυδαιότητα του ΣΚΑΪ

 

Δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν παιδοογκολογική περίθαλψη”. “Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση με όχημα τις χορηγίες”.

Αυτοί είναι ο τίτλος και ο υπέρτιτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο του “Ριζοσπάστη” που “έκατσαν βαριά” στους παρουσιαστές του πρωινού άτυπου κυβερνητικού δελτίου του ΣΚΑΪ.

Δεν θέλει χορηγίες, θέλει το κράτος, ο πατερούλης να είναι από πάνω να πληρώνει”, έλεγε ο ένας και ο άλλος συμπλήρωνε: “Εδώ υπάρχει μια χυδαιότητα (…) όταν μιλάμε (...) για τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα και με τις οικογένειες τους με τον “Γολγοθά” το καρκίνου, δεν είναι να παίζουμε με τσιτάτα και συνθήματα, είναι να βάζουμε πλάτη σε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει”. 

Όσα έγραφε το εξώφυλλο του Ριζοσπάστη αποτελούσαν τα συνθήματα-κραυγή αγωνίας της χτεσινής κινητοποίησης από υγειονομικούς, σωματεία και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο που μετατρέπει σε «Ιδιωτικού Δικαίου» την Ογκολογική Μονάδα Παίδων του «Αγία Σοφία», το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», καθώς και άλλα Τμήματα και Κλινικές. Δεν ξέρουμε αν το κατάλαβαν ή έβαλαν μπρος απλά την αντιΚΚΕ κασέτα...

Ξέρουμε, όμως, τι είναι χυδαιότητα:

  • Χυδαιότητα είναι να παραδίδεται ο ευαίσθητος και ζωτικής σημασίας τομέας της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών στα χέρια των ιδιωτών.

  • Χυδαιότητα είναι να εκχωρεί το κράτος στο συγκεκριμένο ΝΠΙΔ τόσο τον ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό όσο και τα οικόπεδα του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» και να προβλέπονται έσοδα για το ΝΠΙΔ από «τα ημερήσια νοσήλια και τις εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις», από μπίζνες με το ερευνητικό έργο του νοσοκομείου κ.λπ., όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

  • Χυδαιότητα είναι η πρόσφατη ματαίωση της δημιουργίας τριών παιδιατρικών νοσοκομείων που θα έφτιαχνε το ίδρυμα «Νιάρχος», καθώς κρίθηκε πως το ...κόστος τους είναι μεγάλο για τον υποψήφιο χορηγό.

  • Χυδαιότητα, τελικά και πάνω από όλα, είναι να πρέπει να βάζεις το χέρι στην τσέπη ή να εξαρτάσαι από τους κάθε λογής “χορηγούς” και “ευεργέτες” για να γίνει καλά το παιδί σου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή και το κράτος να είναι απόν.

Αυτά αναδεικνύει ο “Ριζοσπάστης” σήμερα, μεταφέροντας την “κραυγή αγωνίας”, εργαζόμενων και γονιών που συγκεντρώθηκαν χθες στην πύλη του νοσοκομείου “Αγ. Σοφία”.

Και επειδή επικαλέστηκαν και τους γονείς των παιδιών, να τους ενημερώσουμε ότι παρόντες στη συγκέντρωση ήταν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η Φλόγα» και παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία».

Η εκπρόσωπος του πρώτου είπε στον χαιρετισμό της: “Αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είμαστε μέσα, μαζί με τα παιδιά μας, και όχι το άγχος μας να είναι το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απλώνει χέρια πάνω στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας αξίζουν δημόσια Υγεία, είτε αντιμετωπίζουν ένα απλό κρυολόγημα είτε μια νεοπλασματική ασθένεια. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την ασθένεια οποιουδήποτε παιδιού”.

Και η εκπρόσωπος του δεύτερου: “Και σε εμάς είπαν ότι πρόκειται για αναβάθμιση (…). Ποια αναβάθμιση; Εμείς 12 χρόνια παλεύουμε για τα αυτονόητα (…) Εμείς το ζήσαμε και σας το λέμε: Δεν πρόκειται για το καλό των παιδιών μας”.

Αλλά, μάλλον, στον ΣΚΑΪ ξέρουν καλύτερα...


Πηγή : 902.gr