Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Πλειστηριασμοί : Αναπόσπαστο έγκλημα του καπιταλισμού

Το 1943 ο Αμερικανός Αβραάμ Μάσλοου ιεραρχώντας τις ανθρώπινες ανάγκες δημιούργησε μια πυραμίδα κατατάσσοντας την κατοικία στην βάση της . Το μοντέλο έχει δεχτεί αρκετές κριτικές και με τα χρόνια έχει τροποποιηθεί , αλλά η βάση της πυραμίδας είναι αδιαμφισβήτητη . Η ύπαρξη αυτού του άρθρου , η υπενθύμιση της ανάγκη για στέγαση , ασφάλεια όπου όλα αυτά ήταν οριστικά λυμένα τον προηγούμενο αιώνα , είναι ντροπή και απροκάλυπτη αποτυχία της κοινωνίας .

Τα αδιέξοδα του καπιταλισμού δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς . Το τεράστιο κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όπου έρχεται μετά την απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου όπου κρίνει νόμιμους τους 700.000 πλειστηριασμούς που βρίσκονται στα σκαριά , δεν είναι ένα φαινόμενο μόνο στην Ελλάδα . Δεν ευθύνεται για αυτό μια αντιδραστική κυβέρνηση αλλά το αντιδραστικό καπιταλιστικό σύστημα . Οι λαοί έχουν πλέον εμπειρία , τα έχουν δοκιμάσει όλα . Στην Ισπανία της "προοδευτικής" κυβέρνησης τύπου "ΣΥΡΙΖΑ" οι εξώσεις γίνονται με πρωτοφανή βιαιότητα ακόμα και με πολιορκητικούς κλοιούς σπάζοντας πόρτες ακόμα και σήμερα . Σύμφωνα με την EL Pais , το 2013 λάμβαναν χώρα 184 εξώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα στην ισπανική επικράτεια , ενώ συνολικά ο αριθμός των εξώσεων ξεπέρασε τις 67.189 την ίδια ώρα όπου σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η Ισπανία διέθετε το 30% των κενών κτηρίων στην Ευρώπη για το 2015 . Αυτή η αντίφαση είναι η ουσία του συστήματος που λειτουργεί για το κέρδος και όχι για τον άνθρωπο . Χιλιάδες άστεγους και ταυτόχρονα άδεια σπίτια .


Εικόνες από εξώσεις στην Ισπανία
Από έξωση στην Αγγλία
Παραγκουπόλεις αστέγων Σουηδία
Από έξωση στις ΗΠΑ



Από την προσπάθεια έξωσης στου Ζωγράφου που αποτράπηκε από τις ταξικές δυνάμεις

Από τα προοδευτικά πεπραγμένα τους φυσικά οι λαοί δεν μπορούν να ξεχάσουν και την σφαγή των μεταναστών στην Μελίγια το περασμένο καλοκαίρι όπου επανάφεραν μνήμες από στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί  . 

Η βιαιότητα για την διασφάλιση της κερδοφορίας είναι νύχι - κρέας με αυτό το σύστημα σε όλον τον κόσμο . Από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Μ. Βρετανία και την Σκανδιναβία . 

Η περιβόητη ανάπτυξη που λένε ότι έρχεται είναι καπιταλιστική και πατάει επί πτωμάτων για να έρθει . Οι κατασχέσεις σπιτιών είναι απαραίτητες για την κερδοφορία των τραπεζών . Το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας εφαρμόστηκε και εμπλουτίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν με νόμους του ΠΑΣΟΚ (2003) , του ΣΥΡΙΖΑ (2015, 2016, 2017) και της ΝΔ (2020) . Η κοροϊδία ότι η τράπεζα θέλει τα λεφτά της και ότι υπάρχουν και κακοπληρωτές από επιλογή μόνο σε αφελείς απευθύνεται . Όποιος κοιτάξει σοβαρά το αρχικό ποσό του δανείου και το ποσό που διεκδικεί η τράπεζα ή το κοράκι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι είναι αλήθεια από τα πολλαπλάσια ποσά που ζητάνε πίσω . 

Μία και μοναδική «ασπίδα» υπάρχει για τη λαϊκή κατοικία απέναντι σε τράπεζες, funds και επιχειρηματικούς ομίλους και δεν είναι άλλη από τον μαζικό αγώνα για να μη χάσει κανείς το σπίτι του . Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς , των σωματείων , των μαζικών φορέων της περιοχής . Μόνο έτσι αποτράπηκε η έξωση στο σπίτι στου Ζωγράφου , στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα , στα Βασιλικά και στην Καλαμαριά στην Θεσσαλονίκη . Αν δεν ήταν εκεί το ταξικό κίνημα , το ΚΚΕ αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν άστεγοι . 

Κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση του Άρειου Πάγου


Μόνο έτσι θα κοπεί ο αέρας στα «κοράκια» και στις κυβερνήσεις τους . Την ώρα που απειλούνται τόσα σπίτια, το δίλημμα μπροστά στις κάλπες είναι καθαρό : Μπλε , ροζ και πράσινος πλειστηριασμός ή όλοι μαζί με ισχυρό ΚΚΕ για τη σωτηρία των σπιτιών και της ζωής μας ; Σ' αυτό το δίλημμα καμία δεύτερη σκέψη , κανένας ενδοιασμός δεν χωράει !

Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός


Με πληροφορίες από : Εφημερίδα Ριζοσπάστης , Εφημερίδα El Pais , Περιοδικό Time