Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Η Κούβα ξεκινάει τις κλινικές δοκιμές με φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Η Κούβα θα ξεκινήσει σύντομα μια κλινική δοκιμή Φάσης 3 του NeuralCIM, της εμπορικής ονομασίας NeuroEPO, του κουβανικού φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, για το οποίο ξεκίνησε η ταξινόμηση των ασθενών που θα συμμετάσχουν στη μελέτη στην Αβάνα.

Αν και αυτός ο προκαταρκτικός έλεγχος δεν σημαίνει την πλήρη έναρξη της κλινικής δοκιμής, είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο στη σωστή διάγνωση των ασθενών και στον προσδιορισμό του πληθυσμού που θα συμπεριληφθεί, εξήγησε ο Doctor Kalet León Monzón αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM).

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να αξιολογηθούν για να συμπεριληφθούν στην κλινική δοκιμή μπορούν να ζητήσουν ραντεβού στο Ιατρικό-Χειρουργικό Ερευνητικό Κέντρο (CIMEQ) και στα νοσοκομεία Salvador Allende, Manuel Fajardo και Hermanos Ameijeiras και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας.

Ο Δρ Leslie Perez Ruiz, υποστηρικτής της κλινικής δοκιμής Alzheimer στο CIM, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βάση δεδομένων με περισσότερους από 400 ασθενείς, εκ των οποίων οι 371 είναι από την Αβάνα.

Δήλωσε ότι εντόπισαν 310 από τους φροντιστές ασθενών και τους ορίστηκε ένα ραντεβού για μια διαβούλευση, η οποία θα εντοπίσει εάν ο ασθενής έχει ήπιο/μέτριο τύπο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον Δρ Perez Ruiz, η φάση ΙΙΙ της μελέτης είναι πιθανό να ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και επιδιώκει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτού του σκευάσματος ρινικής χορήγησης.

Από αυτή την άποψη, εξήγησε ότι το NeuralCIM θα συγκριθεί με το Donepezil, ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά στην Κούβα, ο ασθενής θα υποβληθεί σε μοριακή και κλινική διάγνωση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Είπε ότι θα πραγματοποιηθεί δοκιμή φάσης IV στην υπόλοιπη χώρα, σε ασθενείς με ήπιο/μέτριο φαινότυπο της νόσου (αμνησιακή παραλλαγή) και των οποίων η διάγνωση θα είναι μόνο κλινική.

Ο Δρ Perez Ruiz δήλωσε επίσης ότι το φάρμακο θα εφαρμόζεται από τον φροντιστή στο σπίτι, ο οποίος θα εκπαιδευτεί στα ιδρύματα υγείας για τη σωστή χορήγηση του NeuralCIM.

Πηγή : Granma.cu