Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Η προστασία των δασών και των χώρων πρασίνου από πυρκαγιές , είναι προτεραιότητα στην Κούβα

Ενώ στην Κούβα ο αντίκτυπος των καταστροφών ήταν μικρότερος από τον αναμενόμενο, στον κόσμο αυξήθηκε τόσο η συχνότητα με την οποία συνέβησαν όσο και η έντασή τους. 

Με λιγότερες από τις αναμενόμενες δασικές πυρκαγιές πέρασε η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

  Ο αριθμός των πυρκαγιών ανήλθε σε 284, με πλήγμα 1.876 εκταρίων δασών και 1.308 ελωδών λιβαδιών, επισημαίνεται στο σημείωμα. Λόγω των δυσμενών συνθηκών κυρίως όσον αφορά τη θερμοκρασία, ο Μάρτιος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, ενώ οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι Pinar del Río, Matanzas, Artemisa και ο ειδικός δήμος Isla de la Juventud. Στο Mayabeque και στις δυτικότερες επαρχίες , καταγράφηκαν εκείνες που ταξινομήθηκαν ως μεγάλες και πολύ μεγάλες.

  Με την στρατηγικής της χώρας , για την ανάπτυξη εκστρατείας για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές, το πρόβλημα έχει καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η ανάλυση των όσων συνέβησαν στον υπόλοιπο κόσμο δείχνει το αντίθετο από αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αφού τόσο η συχνότητα των πυρκαγιών όσο και η έντασή τους έχουν αυξηθεί σε άλλες χώρες.

  Μόλις διευκρινίστηκαν τα αίτια που προκάλεσαν όλα τα προαναφερθέντα περιστατικά, το Cuban Ranger Corps (CGC) ανακοίνωσε ότι το 96% αυτών των περιστατικών προκλήθηκε από αμέλεια των ψαράδων και των λαθροθήρων, στην καύση αντικειμένων , στην κυκλοφορία οχημάτων με τεχνικές ατέλειες στο σύστημα καύσης, και στην ανευθυνότητα καπνιστών και περαστικών.

  Οι αρχές της Κούβας κατάφεραν την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των επιζήμιων γεγονότων και επίσης εδραιώθηκε η σωστή αντίδραση της Κούβας στην κλιματική αλλαγή , η οποία είναι ακόμα μια αξιοσημείωτη αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι το 33% του εδάφους της Κούβας καλύπτεται από τροπικά δάση όπου προστατεύονται από το σύνταγμα , ποσοστό που αυξάνεται σταθερά από το 1959 με την νίκη της επανάστασης όπου το ποσοστό τότε ήταν μονοψήφιο .

Πηγή : Granma.cu