Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Αϊτή - Κινητοποιήσεις ενάντια στη φτώχεια και την εγκληματικότητα

Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να συμμετέχουν στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτεταμένη φτώχεια, τη διαφθορά και την κυριαρχία των ένοπλων συμμοριών σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής

Οι κύριες οδικές αρτηρίες της αϊτινής πρωτεύουσας παραμένουν αποκλεισμένες από διαδηλωτές που στήνουν οδοφράγματα και καίνε λάστιχα. 

Οι ελλείψεις καυσίμων αποδίδονται στις συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, από τις οποίες περίπου 90 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και μία μεγάλη συνοικία του Πορτ-ο-Πρενς έχει μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα.

Ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού καυσίμων Varreux, που είχε αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην περιοχή, ανέφερε στο Twitter ότι ένα πλοίο με εισαγόμενα καύσιμα κατάφερε να ξεφορτώσει χθες Τετάρτη, ενώ ένα δεύτερο αναμενόταν να κάνει το ίδιο αργότερα σήμερα. Βυτιοφόρα μετέφεραν καύσιμα από και προς τον τερματικό σταθμό, όπως επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κάτι που υποδηλώνει τουλάχιστον μια αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών G9 και G-Pep που λυμαίνονται την περιοχή.

Οι πόλεμοι μεταξύ συμμοριών για την κυριαρχία σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν ενταθεί μετά τη δολοφονία πέρυσι του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)