Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Το κουβανικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει την διάθεσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το Cimavax-EGF, είναι ένα κουβανικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο κατακτά την επιστημονική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση τα επιτεύγματα που συγκεντρώθηκαν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν. Το εμβόλιο κυκλοφόρησε μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες έρευνας και έχει δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ασθενείς σε προχωρημένα στάδια καρκίνου του πνεύμονα.

Το Κουβανικό Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) και το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου Roswell Park στο Μπάφαλο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από μερικά χρόνια για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε εξοπλισμό και αντιδραστήρια προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη του φαρμάκου, ανέφερε το Russia Today .

Η δημιουργία της μοναδικής κοινοπραξίας μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Innovative Immunotherapy Alliance, μιας βιοτεχνολογικής εταιρείας για την εισαγωγή του φαρμάκου στην κοινωνία των ΗΠΑ, διευκόλυνε την πρόσβαση της Κούβας σε εξοπλισμό και αντιδραστήρια που είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθούν λόγω των περιορισμών του μονομερούς οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί . Στις ΗΠΑ ο κόσμος μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε ένα φάρμακο με εξαιρετικά αποτελέσματα και προοπτικές.

Η γιατρός Elia Neninger, η οποία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του θεραπευτικού εμβολίου από την αρχή, διαβεβαίωσε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το φάρμακο έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα : λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες και μια λύση στον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στην Κούβα .

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας Kalet León Monzón είπε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο αναρρώνουν από προχωρημένο καρκίνο όγκου και θα μπορούσαν να έχουν την προοπτική επιβίωσης σε φυσιολογικές συνθήκες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Russia Today.

Ένας από τους δικαιούχους του εμβολίου, ο Miguel Creus, ένας ασθενής που άρχισε να λαμβάνει το Cimavax πριν από 15 χρόνια, όταν η ασθένεια βρισκόταν στο στάδιο τέταρτο και το εμβόλιο βρισκόταν σε κλινικές δοκιμές, διαβεβαιώνει ότι το φάρμακο έχει παρατείνει τη ζωή του με μια ικανοποιητική κατάσταση υγείας, και ότι προς το παρόν δεν έχει ίχνη όγκων ή συμπτώματα της νόσου.

Παρά τις επιπτώσεις του οικονομικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας, η συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων συνεχίζεται και το Cimavax ξεπερνά τις προκλήσεις. Επί του παρόντος, υπάρχουν κλινικές δοκιμές που συνδυάζουν αυτό το κουβανέζικο εμβόλιο με άλλες επιτυχημένες θεραπείες για τον καρκίνο και μελετώνται τα αποτελέσματά τους σε άτομα υψηλού κινδύνου ή ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πιο θανατηφόρος. Αυτό το κουβανέζικο φάρμακο θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη ανακούφιση, ένα καλό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που θα είχαν και τα δύο έθνη εάν είχαν μια κανονική σχέση.

Πηγή : Granma.cu