Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Μήνυμα αλληλεγγύης στην Κούβα έστειλε η εκδήλωση για την επέτειο της 26ης Ιούλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο προαύλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Κρατουμένων Μακρονήσου στο Θησείο, η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης με την ευκαιρία της 69ης επετείου της επίθεσης στον στρατώνα Μονκάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιούλη 1953 στο Σαντιάγο της Κούβας.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φίλοι της Κούβας, μίλησε ο Κουβανός πρέσβης Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου απηύθυνε η Δέσποινα Μάρκου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, Σπ. Χαλβατζής κ.ά.
Ο κουβανικός λαός αντιστέκεται θαρραλέα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια


Ξεκινώντας την παρέμβασή του, Ο Α. Φ. Ερνάντες ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την πολυετή υποστήριξη του στον αγώνα του κουβανικού λαού.

Με αφορμή την επέτειο, τόνισε ότι η επίθεση των Κουβανών επαναστατών στον στρατώνα Μονκάδα υπήρξε «γεγονός βαρύνουσας και αποφασιστικής σημασίας για την αναζωπύρωση της Επανάστασης στη χώρα», το οποίο επιβεβαίωσε ότι οι ένδοξες πατριωτικές και επαναστατικές παραδόσεις του κουβανικού λαού παρέμεναν ζωντανές, φωτίζοντας τον δρόμο για τα δύσκολα μα νικηφόρα χρόνια του αντάρτικου αγώνα και την επίτευξη του επαναστατικού θριάμβου την 1η Γενάρη 1959.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει και σήμερα ο λαός του Νησιού της Επανάστασης, εξηγώντας ότι μολονότι το σκηνικό είναι διαφορετικό, από τότε, «ο εχθρός είναι ο ίδιος αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, αλλά πολύ πιο ισχυρός και επιθετικός».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός σήμερα είναι τεράστιες, υπογράμμισε, ωστόσο αντιστέκεται θαρραλέα, «σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, αντιμέτωπος με τον εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από 60 χρόνια, με σκοπό να δημιουργήσει τις μεγαλύτερες δυσχέρειες στην οικονομία και όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας».

«Οι ενέργειες και τα σχέδια που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας έχουν ενισχυθεί», τόνισε ο Κουβανός πρέσβης, επισημαίνοντας ότι «οι επικοινωνιακές εκστρατείες με ψεύδη και παραποίηση της κουβανικής πραγματικότητας έχουν πολλαπλασιαστεί και τα κονδύλια για να πληρώνονται τα τσιράκια και οι μισθοφόροι τους έχουν αυξηθεί σημαντικά». Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα «13 πρόεδροι των ΗΠΑ απέτυχαν στην πολιτική τους να ανατρέψουν τον σοσιαλισμό στην Κούβα και να γονατίσουν τον λαό της».
Ενισχύουμε πολύμορφα την αλληλεγγύη μας

Στον χαιρετισμό της, η Δ. Μάρκου αναφέρθηκε και εκείνη στην σημασία της 26ης Ιούλη 1953, όταν νεαροί επαναστάτες με επικεφαλής τον Φ. Κάστρο, επιτέθηκαν στους στρατώνες Μονκάδα στο Σαντιάγο και Κάρλος Μανουέλ δε Σέσπεδες στο Μπαγιάμο, αγωνιζόμενοι ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Τόνισε πως η 26η Ιούλη του 1953, παρότι οι επιθέσεις τότε απέτυχαν, είχε καθοριστική συμβολή στις μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις και στην νίκη του κουβανικού λαού τον Γενάρη του 1959.

Αναφερόμενη στο συνεχιζόμενο αγώνα του κουβανικού λαού, επισήμανε παράλληλα - εκτός από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό για πάνω από 60 χρόνια - τον ανελέητο ιδεολογικό πόλεμο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, με στόχο την υπονόμευση της Επανάστασης. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τα περσινά περιστατικά της 11ης Ιούλη 2021, τα οποία ενορχηστρώθηκαν με τη βοήθεια των αντεπαναστατικών οργανώσεων που εδρεύουν στο Μαϊάμι και εκτελέστηκαν από αντεπαναστατικές ομάδες που δρουν μέσα στην Κούβα. Στην διάρκεια αυτών των περιστατικών, υπενθύμισε, σημειώθηκαν βανδαλισμοί, προπηλακισμοί, επιθέσεις ακόμα και σε παιδιατρικά νοσοκομεία. «Τα γεγονότα αυτά αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο», τόνισε, «ο κουβανικός λαός, ύστερα από κάλεσμα του ΚΚ Κούβας, βγήκε στους δρόμους και υπερασπίστηκε την Επανάστασή του και τις κατακτήσεις του».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος «από την ίδρυσή του, στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του κουβανικού λαού, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα του και εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην πάλη του, για να μπορέσει να συνεχίσει στο δρόμο που ο ίδιος επέλεξε, το σοσιαλισμό», τόνισε η Δ. Μάρκου, καλώντας σε ενίσχυση της πολύμορφης αλληλεγγύης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κουβανέζικη χορευτική μουσική.

Πηγή : 902.gr