Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Αφιέρωμα στο Γιουγκοσλαβικό σινεμά από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος»


Τα κινηματογραφικά αφιερώματα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτώρια) συνεχίζονται!

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού στην 7η τέχνη είναι η περιοχή των Βαλκανίων, με επίκεντρο τα χρόνια που οι λαοί έζησαν αρμονικά, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γιουγκοσλαβία, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που την συνόδευσαν μέχρι τη διάλυσή της, τη δεκαετία του ’90.

To σινεμά της Γιουγκοσλαβίας αναπτύσσεται μετά την απελευθέρωση τη δεκαετία του ’50 και ακολουθεί διάφορες μορφές, εδραιώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Η ανάπτυξή του είναι συνυφασμένη με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Το γιουγκοσλαβικό κράτος προσπάθησε να αναβαθμίσει τις υποδομές, να εκπαιδεύσει νέους κινηματογραφιστές, να φροντίσει την πρόσβαση του λαού στον κινηματογράφο, παρά τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση και τη διανομή των ταινιών, την έλλειψη σε καλλιτέχνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις ταινίες φωτίζονται πλευρές από την οικονομική ανάπτυξη της Γιουγκοσλαβίας τα διαφορετικά ήθη και έθιμα των διάφορων περιοχών και λαοτήτων, που βέβαια έρχονται και σε σύνδεση ταυτόχρονα, ο πολιτισμός τους, η ενιαία πολιτική του γιουγκοσλαβικού κράτους με το KPJ (Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας).

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί για το αφιέρωμα διαπραγματεύονται μια σειρά από θέματα που αφορούν και το σήμερα. Ταινίες που αφορούν τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, τις μηχανορραφίες και τις προβοκάτσιες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, φωτίζουν τη σημερινή κατάσταση με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, την όξυνση και την αναζωπύρωση του μετώπου στην περιοχή του Κοσόβου.

Μέσα από τον ποικιλόμορφο και πολύχρωμο κόσμο του Kusturica, αλλά και μέσα από άλλες ταινίες, θα βρεθούμε στις ζωές των Ρομά σε διάφορες χώρες της Γιουγκοσλαβίας, σε σύνδεση με μια ρεαλιστική ματιά στα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό τους στις διάφορες χώρες, καθώς και τις προσπάθειες της ένταξής τους στην κοινωνία των Γιουγκοσλάβων.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 19.30 και θα ακολουθεί συζήτηση!

Πέμπτη 2 Φλεβάρη, στις 19.30: Προβολή παρτιζάνικου ντοκιμαντέρ.

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 2 Φλεβάρη με ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει μέσα από τις συγκινητικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στη Γιουγκοσλαβία την άνθιση του κινηματογράφου κατά την περίοδο του Τίτο, τη σχέση των κομμουνιστών με τον κινηματογράφο, την πρόσβαση του λαού στην 7η τέχνη. Κατά την προσπάθεια οικοδόμησης, με την κοινωνικοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων, μπήκε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης των υποδομών και αναβάθμισης της εκπαίδευσης που αφορούσε τους κινηματογραφιστές.

Μέσα από την περιήγηση στα παλιά «Avalastudios» και τον συναισθηματικό φόρτο «παλαίμαχων» κινηματογραφιστών, θα βρεθούμε για λίγο σε μια περίοδο και μια χώρα, όπου ο καλλιτέχνης μπορούσε ολόπλευρα να ασχοληθεί με το αντικείμενό του, ενώ ο λαός ως θεατής μπορούσε να γνωρίσει το καλλιτεχνικό έργο, να δει τη ζωή του μέσα σε αυτό.

Πέμπτη 9 Φλεβάρη, στις 19.30: Εκδήλωση για το ιστορικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο παραγωγής του γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου.

Την Πέμπτη 9 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την καλύτερη κατανόηση της περιόδου και των ταινιών που θα ακολουθήσουν στο αφιέρωμα. Θα μιλήσουν η Δόμνα Κόφφα, διδάκτορας πολιτικών επιστημών, για το ιστορικό - κοινωνικό περίγραμμα της περιόδου και η Βικτώρια Νταρίλα, εικαστικός, για τους όρους παραγωγής του γιουγκοσλαβικού σινεμά, τις θεματικές που αναδεικνύονται μέσα από τις ταινίες και καλλιτεχνικές - αισθητικές επιλογές των δημιουργών τους.

Τροίας 36, Βικτώρια

Τηλέφωνο: 210 8823674

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 14.00-22.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00-22.00

e-mail: steki@kne.gr


Πηγή : 902.gr