Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Μελέτη μεταξύ κουβανικού και αμερικανικού ιδρύματος αποκαλύπτει νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου

Μια μελέτη μεταξύ του αμερικανικού Roswell Park Institute και του Κουβανικού Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας -CIM- αποκάλυψε μια νέα στρατηγική για τη διόρθωση της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού σε ασθενείς με καρκίνο. Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο κέντρων .

Το Roswell Park δημοσίευσε στον ιστότοπό του ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας, η οποία περιελάμβανε εργαστηριακές μελέτες και κλινική δοκιμή πρώιμης φάσης, δείχνουν ότι ένας νέος ανοσορυθμιστής γνωστός ως VSSP μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κατασταλτικά κύτταρα που προέρχονται από μυελοειδή (MDSCs) σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer, η εργασία ανοίγει την πόρτα για την ανάπτυξη μιας ανοσοτροποποιητικής θεραπείας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, στην περίπτωση αυτή, μια υπερπαραγωγή MDSC που μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη του καρκίνου, δημιουργώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες στην αντικαρκινική απόκριση.

«Αν και αναγνωρίζεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου, γνωρίζουμε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών θεραπειών μπορεί να παρεμποδιστεί από δίκτυα που είναι αντίθετα με την καταστολή του ανοσοποιητικού», δήλωσε ο Scott Abrams, επικεφαλής συγγραφέας της νέας εργασίας και Distinguished Fellow. και Καθηγητής Ογκολογίας στο Τμήμα Ανοσολογίας και Συνεπικεφαλής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας Όγκων στο Cancer Center Support Grant (CCSG) στο Roswell Park.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις μπορούν να ενισχυθούν αναστέλλοντας τα MDSC, έναν εξέχοντα κυτταρικό τύπο που οδηγεί στην καταστολή του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις έχουν ελλείψεις επειδή αντιμετωπίζουν περιορισμένες πτυχές της βιολογίας MDSC.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Roswell Park, οι ερευνητές αναζήτησαν μια εναλλακτική μέθοδο για να στοχεύσουν τα MDSC χρησιμοποιώντας VSSP, το οποίο σημαίνει «σωματίδιο πολύ μικρού μεγέθους» και είναι ένας νέος ανοσοδιαμορφωτής που αναπτύχθηκε από την ομάδα CIM.

Το VSSP είναι ένα νανοσωματίδιο που βρίσκεται σε κλινική ανάπτυξη στην Κούβα για περισσότερα από 10 χρόνια και έχει ενσωματωθεί στη σύνθεση τριών διαφορετικών υποψηφίων εμβολίων κατά του καρκίνου που βρίσκονται επί του παρόντος σε διαφορετικά στάδια κλινικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών φάσης 3.

Η ομάδα εστίασε στην έννοια της διαφοροποίησης, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα να ωριμάσουν. Δεδομένου ότι τα MDSC περιλαμβάνουν πληθυσμούς ανώριμων τύπων κυττάρων, η ομάδα εξέτασε εάν αυτός ο παράγοντας οδηγεί την ωρίμανση των MDSC ως μέσο μείωσης του φόρτου τους.

Στη νέα δημοσίευση, οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι η χορήγηση VSSP σε προκλινικά μοντέλα οδήγησε τα MDSC στο μυελό των οστών να μετατραπούν σε μονοκύτταρα και δενδριτικά κύτταρα, ένα αποτέλεσμα που έχει πιθανή αξία για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο με υψηλή επιβάρυνση MDSC.

Ως μέρος της νέας μελέτης, οι ερευνητές του CIM ολοκλήρωσαν επίσης μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου του VSSP σε 15 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του νεφρού. Μετά τη θεραπεία με VSSP, η ποσότητα του MDSC στο αίμα των ασθενών μειώθηκε σημαντικά, συνοδευόμενη από αυξημένα επίπεδα μονοκυττάρων και δενδριτικών κυττάρων, όπως παρατηρήθηκε σε προκλινικές μελέτες.

«Μαζί, αυτά τα προκλινικά και κλινικά ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το VSSP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της μυελοειδούς δυσλειτουργίας στον καρκίνο και παρέχει επίσης ένα σκεπτικό για το συνδυασμό του VSSP με άλλους ανοσο-ογκολογικούς παράγοντες», δήλωσε ο Jason Muhitch, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν επίσης ότι ο μηχανισμός με τον οποίο το VSSP παρεμβαίνει στα ανοσοκατασταλτικά σήματα από τον όγκο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια της δημιουργίας μυελοειδούς δυσλειτουργίας», προσθέτει η Circe Mesa, από το Τμήμα Ανοσορρύθμισης, Διεύθυνση Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του CIM.

"Αυτό μπορεί να τοποθετήσει το VSSP ως μια πρώτης τάξεως ανοσοτροποποιητική θεραπεία που συνδυάζεται με αντικαρκινικές θεραπείες που ρυθμίζονται από ένα δυσλειτουργικό μυελοειδές διαμέρισμα."

Ως μέρος αυτής της μοναδικής συνεργασίας μεταξύ Roswell Park και CIM, δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές, η Liliana Oliver και ο Rydell Alvarez Arzola, εκπαιδεύτηκαν στο Roswell Park για να πραγματοποιήσουν προκλινικά πειράματα.

Τα δύο ιδρύματα συνεχίζουν να εργάζονται μαζί για να προωθήσουν τη γνώση και την ανάπτυξη αυτής της νέας ανοσοτροποποιητικής θεραπείας, αναφέρει το κείμενο που δημοσιεύτηκε από το Roswell Park.

Η κοινοπραξία Innovative Immunotherapy Alliance συνεχίζει να εργάζεται για να προσφέρει ανοσοθεραπείες που έχουν αναπτυχθεί από το CIM σε ασθενείς με καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πηγή : radiohc.cu