Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Κούβα - Παρουσίασε την έκθεση για τον βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ


Η έκθεση για τον αντίκτυπο του βάρβαρου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας παρουσιάστηκε χθες στο διπλωματικό σώμα και στον Τύπο, από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια. Το ντοκουμέντο αυτό κάθε χρόνο, στα 60 χρόνια που διαρκεί το πλέγμα ποικιλόμορφων κυρώσεων, καταγράφει τη ζημιά για την κουβανική οικονομία και τον λαό της, που επιχειρείται να στραγγαλιστεί.

Η συγκεκριμένη έκθεση καταγράφει τη ζημιά που υπέστη η Κούβα από τον αποκλεισμό, που είναι εμπορικός, χρηματοπιστωτικός και εξωεδαφικός, δηλαδή επιβάλλει κυρώσεις και σε τρίτες χώρες, καθώς αν επιχειρήσουν να έχουν συναλλαγές με την Κούβα αποκλείονται από τις ΗΠΑ. Ο Κουβανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το διάστημα της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν διατηρήθηκαν και οι 240 επιπρόσθετες κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί Τραμπ, παρότι υποσχόταν ότι θα τις έπαιρνε πίσω. Οπως τόνισε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημιά, 3,8 δισ. δολαρίων σε διάστημα 7 μηνών, και την πιο επιθετική πολιτική που έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Ο αποκλεισμός, συνέχισε, είναι «μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα και κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί σοβαρά ότι δεν υπάρχει ή ότι είναι απλή πρόφαση. Είναι απτός, αγγίζει και βλάπτει κάθε κουβανική οικογένεια». Επεσήμανε ακόμα ότι η «πολιορκία» αυτή έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων δυσκολιών, παραβιάσεις συμβάσεων, απώλεια σχέσεων με χρηματοοικονομικές οντότητες που συνήθως συνεργάζονταν με κουβανικές οντότητες, χρέη, καθυστερήσεις στην αποστολή και λήψη κεφαλαίων και εμπορευμάτων. Γι' αυτό, κατέληξε, «λόγω του δηλωθέντος σκοπού του και του πολιτικού, νομικού και διοικητικού πλαισίου στο οποίο βασίζεται, μπορεί να χαρακτηριστεί πράξη γενοκτονίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη του Εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα έγινε γνωστή η πληροφορία ότι η αμερικανική υπηρεσία - παραμάγαζο της CIA, USAID, προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατ. δολαρίων για την αποκατάσταση των πρόσφατων καταστροφών από τον κυκλώνα «Ιαν», για την οποία λέει ότι δεν θα πάει στο κράτος αλλά σε «ανεξάρτητες οργανώσεις». Απαντώντας, η κουβανική κυβέρνηση έκανε αποδεκτή και ευχαρίστησε για την υλική βοήθεια που μπορεί να διοχετευτεί στον Ερυθρό Σταυρό και στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Πηγή : 902.gr