Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 22ης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα

Με την Διεθνή, παρουσία του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Προέδρου της Κούβας, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της 29ης Οκτώβρη οι εργασίες της 22ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξένησε το ΚΚ Κούβας στην Αβάνα και στις οποίες έλαβαν μέρος 77 κόμματα από 60 χώρες.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτέλεσαν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.


Τα 77 κόμματα που συμμετείχαν:
1. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

5. Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

7. Κόμμα Εργατών Βελγίου

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

12. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

14. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

15. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

16. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

24. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

25. Κόμμα Tudeh (Ιράν)

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

27. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

28. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

32. Κομμουνιστές της Καταλονίας

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

34. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

35. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

36. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας

39. Κόμμα Εργατών Κορέας

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

41. ΑΚΕΛ

42. Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος

43. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

44. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

45. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

46. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

47. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μεξικό - Εθνική Πολιτική Ένωση

48. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού

49. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

50. Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές

51. Μπαχρέιν, Δημοκρατικό Προοδευτικό Μέτωπο

52. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

53. Νότιο-Αφρικανικο Κομμουνιστικό Κόμμα

54. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

55. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

56. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

57. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

58. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης

59. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

60. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

61. Παναμάς, Κόμμα Λαού

62. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα

63. Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Patria Roja)

64. Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα

65. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

66. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

67. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

68. Κομμουνιστές της Σερβίας

69. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

70. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

71. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι-Λάνκα

72. Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας [Ενοποιημένο]

73. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

74. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

75. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα [PKP-1930]

76. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

77. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής


Το κλείσιμο των εργασιών από τον Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών, αναφέρθηκε στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες τις οποίες βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κόσμο, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει πραγματικότητα το ακατόρθωτο, αυτό που οι αντίπαλοι του μαρξισμού λένε ότι είναι ακατόρθωτο, προσθέτοντας πως είναι δυνατός για τους λαούς ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της χειραφέτησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού.

Αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες, που βιώνει η Κούβα, εξαιτίας του απαράδεκτου και εγκληματικού αποκλεισμού από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και υπογράμμισε πως η παρουσία δεκάδων κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων απ’ όλον τον κόσμο είναι έκφραση της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης με τον ιμπεριαλισμό.
Σημείωσε πως το ΚΚ Κούβας θεωρεί αναγκαίο η οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚ, να αφουγκράζεται την κοινωνία, να παλεύει για την ενότητα του λαού και να δίνει λύσεις, στηριγμένο στην επιστήμη και στη μελέτη της δικής του Ιστορίας και αυτής των άλλων λαών.

Μιλώντας για τις ΔΣΚΕΚ τις χαρακτήρισε σημαντικό χώρο ανταλλαγής απόψεων και εκδήλωσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης και τόνισε πως η Κούβα είναι αλληλέγγυα με όλους τους λαούς που παλεύουν και αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Οι αποφάσεις της 22ης ΔΣΚΕΚ


Νωρίτερα η ΔΣΚΕΚ είχε προχωρήσει στην έγκριση της Τελικής Ανακοίνωσης και των Κοινών Δράσεων για την επόμενη περίοδο, ενώ με το τέλος των εργασιών εγκρίθηκε και η νέα σύνθεση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων στην οποία συμμετέχουν τα παρακάτω 35 κόμματα: ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ της Βραζιλίας, ΚΚ Βρετανίας, Γαλλικό ΚΚ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ (Ιταλία), Κόμμα Εργατών Κορέας, ΚΚ Κούβας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), ΚΚ Ελλάδας, Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Μεξικού, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού, ΚΚ Μπαγκλαντές, Κόμμα Εργατών Ουγγαρίας, ΚΚ Ουκρανίας, ΕΚ Ουκρανίας, ΚΚ Παλαιστίνης, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Περουάνικο ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ΚΕΚ Ρωσίας, Σουδανέζικο ΚΚ, ΚΚ Σρι Λάνκα, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας –Μοραβίας (Τσεχία), ΚΚ Χιλής.

Αποφασίστηκε να ενταχθούν στη Διεθνή Συνάντηση 3 ακόμη κόμματα: το ΚΚ (Ελβετία), το Ελβετικό ΚΚ και το ΚΚ Ρεουνιόν.


Το κείμενο Τελικής Ανακοίνωσης

Το κείμενο Τελικής Ανακοίνωσης, στο οποίο κατέληξε η 22η ΔΣΚΕΚ διάβασε η Έκιν Σονμεζ, Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και αυτό έχει ως εξής:

«1. Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στην 22η Διεθνή Συνάντηση Κουμμουνιστικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, το διάστημα 27 με 29 Οκτώβρη του 2022, προειδοποιούν για επικίνδυνη ιστορική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η ανθρωπότητα.

2. Η σημερινή κυριαρχία του ιμπεριαλισμού επιβάλει μία άδικη και μη βιώσιμη διεθνή τάξη πραγμάτων, εντείνει την εκμετάλλευση και χειροτερεύει την κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαών, δημιουργεί κλιμακούμενους ανταγωνισμούς και πολέμους. Δυσκολεύει την λύση διεθνών προβλημάτων, όπως η πανδημία του COVID-19. Οι σοσιαλιστικές χώρες ιστορικά και η Κούβα σήμερα, με το σύστημα δημόσιας υγείας και τη επιστημονική ανάπτυξη, έχει αντιμετωπίσει με επάρκεια την πανδημία, γεγονός που αναδεικνύει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού. Οι κομμουνιστές υπερασπιζόμαστε μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, βασισμένη στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με σχέσεις αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα σε κράτη και λαούς, ειρήνη, βιώσιμη ανάπτυξη για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

3. Ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και της γεωπολιτικής ανασύνθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, την ενίσχυση και επέκταση του ΝΑΤΟ, την εμφάνιση νέων στρατιωτικών συμμαχιών, την όξυνση των εντάσεων και των πολεμικών συγκρούσεων, όπως στην Ουκρανία, την αναζωπύρωση του φασισμού σε διάφορες περιοχές του κόσμου, τον "ψυχρό πόλεμο", την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος κ.α, που πρέπει να απορρίψουμε.

4. Η αρπακτική φύση του καπιταλισμού οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων και της συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγα χέρια, στην ένταση των κοινωνικών αποκλεισμών και των μεταναστευτικών ροών. Παραπέρα, ο καπιταλισμός οδηγεί στην εμβάθυνση της επισιτιστικής κρίσης, στην όξυνση της περιβαλλοντολογικής κρίσης, ενώ πλησιάζουμε όλο και πιο γρήγορα σε ένα σημείο "χωρίς επιστροφή".

5. Το αστικό πολιτικό σύστημα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και διαχειρίζεται την κρίση του καπιταλισμού προς όφελος του, προσπαθεί να ελέγξει, μέσω της πίεσης και της βίας, την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια των εργαζομένων και των λαών.

6. Η σταδιακή μείωση της ισχύος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έναντι των ανταγωνιστών τους, ως αποτέλεσμα της κρίσης στο εσωτερικό τους, έχει ενισχύσει την αδιάκριτη χρήση των πολιτικών του αποκλεισμού και των παράνομων κυρώσεων, της πολιτικής των "δύο μέτρων και δύο σταθμών", των απειλών και των στρατιωτικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Ο ιμπεριαλισμός ξεδιπλώνει ένα μεγάλο οπλοστάσιο υπονομευτικών ενεργειών στο πλαίσιο του μη συμβατικού πολέμου, ανάμεσα σε άλλα, επικοινωνιακού χαρακτήρα, ως εργαλείο αποσταθεροποίησης και αλλαγής κυβερνήσεων που δεν υποτάσσονται στα συμφέροντα του.

7. Η μάχη της παγκόσμιας εργατικής τάξης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης απαιτεί, καταρχήν, την ενότητα του Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, μαζί με τα κοινωνικά, λαϊκά και αγροτικά κινήματα, καθώς και τα κινήματα των αυτοχθόνων, για την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, και για την οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης, δικαιοσύνης και κοινωνικής ισότητας.

Μπροστά στις προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να περιορίσει τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών και να υπονομεύσει την ενότητα και την αλληλεγγύη των αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών δυνάμεων, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στην 22η ΔΣΚΕΚ στην Αβάνα, συμφωνούν:

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν των αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, να συμβάλουν στην αλλαγή της σημερινής άδικης και αντιδημοκρατικής διεθνής τάξης πραγμάτων, στην οποία κυριαρχούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα, προς όφελος μιας διεθνούς τάξης βασισμένης στην ειρήνη, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Να απαιτήσουν τον σεβασμό των αρχών της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των λαών, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, καθώς και το νόμιμο δικαίωμα των λαών στην ειρήνη και στην επιλογή του δικού τους δρόμος ανάπτυξης.

Απορρίπτουν κατηγορηματικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις απειλές για τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, και προωθούν τον αγώνα για την ειρήνη. Εντείνουν την διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη υπερασπίζοντας τα κοινά συμφέροντα των λαών ενάντια στις αστικές τάξεις.

Να κινητοποιήσουν τις μάζες για την καταγγελία και την απόρριψη της κούρσας των εξοπλισμών και τις τεράστιες περικοπές των κοινωνικών κονδυλίων που δημιουργεί. Ενάντια στη διάδοση των πυρηνικών όπλων, των ξένων στρατιωτικών βάσεων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, και το σχέδιο του να γίνει παγκόσμιος οργανισμός.

Να καταπολεμήσουν την αναζωπύρωση των αντικομμουνιστικών, αντιδραστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, που εντείνουν τη βία, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική και έμφυλη μισαλλοδοξία και υποδαυλίζουν τις εθνικές συγκρούσεις.

Να ενισχύσουν την αλληλεγγύη με τους λαούς που αντιστέκονται στις επεμβάσεις και τις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και απορρίπτουν την πολιτική των αποκλεισμών, των κυρώσεων, των καταναγκαστικών μονομερών μέτρων και των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ως μέσο για την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών ενάντια σε κυβερνήσεις και λαούς.

Να υπερασπιστούν και να διαδώσουν τον μαρξισμό-λενινισμό και να αντιμετωπίσουν την ιδεολογική και πολιτιστική επίθεση του ιμπεριαλισμού, που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση στη συνείδηση των μαζών των αδικιών του καπιταλιστικού συστήματος, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού και στην καταστροφή της πολιτιστικής ταυτότητας των εθνών μας.

Να ενισχύσουν αποφασιστικά τον αγώνα και την αλληλεγγύη με όλους τους δίκαιους και απελευθερωτικούς αγώνες των λαών και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τις νεολαιίστικες και γυναικείες οργανώσεις, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ενάντια στον καπιταλισμό. Να σταθούν στο πλευρό των προσφύγων, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Να αναβαθμίσουν την καταδίκη και την καταπολέμηση των μοντέλων ανάπτυξης που βασίζονται στο καπιταλιστικό κέρδος, που καταστρέφουν το περιβάλλον και βάζουν σε κίνδυνο την επιβίωση των οικοσυστημάτων και του ανθρώπινου είδους.

Η υλοποίηση του Σχεδίου των Κοινών Δράσεων που εγκρίθηκε στη Συνάντηση με στόχο την ενίσχυση της ενότητας του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, μαζί με τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα ενάντια στην κυριαρχία του ιμπεριαλισμού έχει στόχο την ένταση της πάλης για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών, για επαναστατικούς μετασχηματισμούς, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Με την συντονισμένη προσπάθεια της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, μαζί με κοινωνικές, λαϊκές, δημοκρατικές οργανώσεις και δυνάμεις, οργανώσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση, θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον καπιταλισμό ως ένα καταστροφικό παγκόσμιο σύστημα χωρίς μέλλον και να επιτύχουμε τον πραγματικό επαναστατικό μετασχηματισμό.

Ευχαριστούμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, την επαναστατική του κυβέρνηση και το λαό του, για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της 22ης ΔΣΚΕΚ, για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στους συμμετέχοντες.

Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στον δίκαιο σκοπό του κουβανικού λαού και στον αγώνα του για την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις άρση του άδικου, εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού στον οποίο υπόκειται για περισσότερα από 60 χρόνια. Απαιτούμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αφαιρέσει την Κούβα από την σαθρή λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Αποτίουμε φόρο τιμής στην κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, που μαζί με τις διδαχές του Στρατηγού του Στρατού, Ραούλ Κάστρο Ρους, και την διάδοχη γενιά, με επικεφαλής τον Ά Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες, συνιστούν μία διαχρονική πηγή έμπνευσης στον αγώνα των λαών για την πραγματική και οριστική τους χειραφέτηση, στο δρόμο για την οικοδόμηση μια σοσιαλιστικής κοινωνίας, ανεξάρτητης και αλληλέγγυας.

Ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό!

Ζήτω ο Σοσιαλισμός!

Αβάνα, 29 Οκτώβρη του 2022».


Η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, ο οποίος τόνισε πως η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιείται αντιπαλεύοντας τις δυσκολίες της πανδημίας και η συνάντηση στην Αβάνα συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 1998 από την Αθήνα και ταξίδεψε τα επόμενα χρόνια σε πολλές περιοχές της υδρογείου. Ο Γιώργος Μαρίνος χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα και ευχαρίστησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας για την οργάνωση της 22ης ΔΣΚΕΚ και τη φιλοξενία. Εξέφρασε επίσης τη διαχρονική διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Κούβας και στον κουβανικό λαό που αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Καταδίκασε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του, τον 62χρονο απαράδεκτο αποκλεισμό που έχει επιβάλει στο Νησί της Επανάστασης για να υπονομεύσει τις κατακτήσεις του. Επίσης κατήγγειλε την αντικομμουνιστική εκστρατεία και τις κατευθυνόμενες αντεπαναστατικές ενέργειες απαιτώντας τον τερματισμό του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού και κάθε είδους επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Ο Γιώργος Μαρίνος επεσήμανε πως η 22η ΔΣΚΕΚ πραγματοποιείται σε συνθήκες πολύ επικίνδυνων εξελίξεων τονίζοντας πως το καπιταλιστικό σύστημα σημαδεύεται από την όξυνση των ανταγωνισμών που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, την ένταση της εκμετάλλευσης, την επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Οι λαοί στενάζουν από την αβάσταχτη ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την ενεργειακή φτώχεια. Η πανδημία ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα των αστικών κρατών και τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης. Το ΚΚΕ εκτιμά ιδιαίτερα τα μέτρα που πήρε η Κούβα στη διάρκεια της πανδημίας για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, τη διεθνιστική της συμβολή.

Αναφέρθηκε επίσης, στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» τονίζοντας πως με το πρόσχημα της διάσωσης του περιβάλλοντος, όπως και η αποκαλούμενη 4η βιομηχανική επανάσταση είναι τα σύγχρονα εργαλεία του καπιταλισμού για την αξιοποίηση συσσωρευμένων κεφαλαίων, υπηρετούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που δυναμώνουν την επίθεση κατά των λαών.

Ο Γιώργος Μαρίνος μιλώντας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ανέδειξε τα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων τα οποία αποτέλεσαν την καύσιμη ύλη του πολέμου τόνισε πως η καταδίκη του αμερικανοΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού και των ουκρανικών κυβερνήσεων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την καταπάτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας που προκαλεί χιλιάδες νεκρούς, βάσανα στον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, στους λαούς της περιοχής. Η βάση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πηγών του πλούτου, στρατηγικής σημασίας περιοχών, διεξάγεται και διευθύνεται από τις αστικές τάξεις, είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές, στρέφεται κατά των λαών και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για τη γενίκευσή του, με τη χρησιμοποίηση ακόμα και πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία

Κοινές Δράσεις 
Το κείμενο των Κοινών Δράσεων στις οποίες κατέληξε η 22η ΔΣΚΕΚ διάβασε ο Σόλι Μαπάϊλα, ΓΓ της ΚΕ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ. Σύμφωνα με αυτό αποφασίστηκε τα ΚΚ να διεξάγουν κινητοποιήσεις για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, στις πολεμικές επεμβάσεις, στα πυρηνικά όπλα και τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουν στις νέες γενιές την ιστορική μνήμη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος.

Να οργανώσουν σεμινάρια και εργαστήρια, με φυσικό και διαδικτυακό τρόπο, που να συνεισφέρουν στην ανταλλαγή, ανάλυση και προπαγάνδιση των θεωρητικών και πρακτικών εννοιών του μαρξισμού - λενινισμού και των αξιών του σοσιαλισμού, σαν μοναδικού συστήματος που απαντά στις δίκαιες απαιτήσεις και στα νόμιμα δικαιώματα των λαών.

Να καταγγείλουν τον αντικομμουνισμό και το φασισμό, όπως και την διαστρέβλωση της ιστορικής συνεισφοράς της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΣΔ και την 50 επέτειο από το φασιστικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας, του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τις δίκαιες υποθέσεις των λαών, των κομμουνιστών που αντιμετωπίζουν διώξεις και απαγορεύσεις της ελεύθερης έκφρασης των πολιτικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Ενάντια στα δικτατορικά καθεστώτα, την καταστολή και τις διακρίσεις στη βάση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Να διεξάγουν κινητοποιήσεις την 1η Μάη, Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων, στηρίζοντας την πάλη της εργατικής τάξης και των αγροτών, των γυναικών και των μεταναστών στα δίκαια αιτήματά τους για την συνδικαλιστική οργάνωση, τις μισθολογικές αυξήσεις και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.
Να διοργανώσουν δραστηριότητες για την υπεράσπιση της κουλτούρας και της ταυτότητας των λαών

Να λάβουν μέρος με ενεργητικό τρόπο στις λαϊκές κινητοποιήσεις που απαιτούν την προστασία και την προσοχή στο φυσικό περιβάλλον.

Να στηρίξουν την αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που παλεύουν ενάντια στην ξενική κατοχή, τα εμπάργκο, τις κυρώσεις και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ειδική αναφορά γίνεται στην αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης,­­­ της Δυτικής Σαχάρας, της Βενεζουέλας, της Υεμένης.

Να πάρουν μέρος σε ημερίδες αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό για την άμεση και δίχως όρους άρση του αποθρασυμένου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Ενάντια στην συμπερίληψη της Κούβας στην μονομερή και αυθαίρετη λίστα των χωρών που δήθεν «υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Ενάντια στην ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα και τις προσπάθειες να ανατραπεί η συνταγματική της τάξη.

Να πετύχουν μία καλύτερη δραστηριοποίηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων και των κοντινών κοινωνικών τους οργανώσεων με στόχο την καλύτερη σύνδεση και ενδυνάμωση των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων

Να ενισχύσουν την ενότητα, την ανταλλαγή και την συνεργασία μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε όλες τις περιοχές του κόσμου, για να διοργανωθεί η 23η ΔΣΚΕΚ το 2023.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 22ης ΔΣΚΕΚ κατατέθηκαν από διάφορα κόμματα ψηφίσματα αλληλεγγύης, μεταξύ αυτών που στήριξε το ΚΚΕ ήταν το Ψήφισμα ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, του ΚΚ Βενεζουέλας για την αλληλεγγύη με το λαό και το ΚΚ Βενεζουέλας, της Ένωσης κομμουνιστών Ουκρανίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, κ.ά.

Η «σκυτάλη» των ΔΣΚΕΚ στο ΚΚ Τουρκίας

Τέλος, αποφασίστηκε την 23η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να φιλοξενήσει το 2023 το ΚΚ Τουρκίας.


Πηγή : 902.gr