Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Cuba Socialista , ένα περιοδικό της Επανάστασης για την Επανάσταση

Το θεωρητικό και πολιτικό περιοδικό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας ιδρύθηκε από τον Φιντέλ το 1961
Η παρουσίαση του Cuba Socialista εντάσσεται στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων προς τιμήν των γενεθλίων του Φιντέλ .


"Το σοσιαλιστικό μικρόβιο της Επανάστασης βρισκόταν ήδη στο Κίνημα της Μονκάδας, του οποίου οι λόγοι ενέπνευσαν όλους τους πρώτους νόμους της Επανάστασης . Μέσα σε ένα μισοαποικιακό και καπιταλιστικό  καθεστώς , δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη επαναστατική αλλαγή από το σοσιαλισμό, μόλις ολοκληρώθηκε η εθνική απελευθέρωση ."

Αυτό έγραψε ο Comandante ,  στο άρθρο του πρώτου τεύχους του Cuba Socialista, τον Σεπτέμβριο του 1961, και ότι η πεποίθηση των "Fidelista" για το σοσιαλισμό ως  μονόδρομο για την Κούβα τονίστηκε στο Fidel Castro Ruz Center, αυτή την Πέμπτη, από τον  Enrique Ubieta, σημερινό διευθυντή της έκδοσης, κατά την παρουσίασή της.

Το Cuba Socialista, περιοδικό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ιδρύθηκε από τον Φιντέλ ως απάντηση σε μια θεωρητική και πολιτική ανάγκη , υπενθύμισε ο Ubieta στη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των αφιερωμάτων στον Ιστορικό Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, με αφορμή την επέτειο της γέννησής του στις 13 Αυγούστου.

Σε αυτό το τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης, όπως αναφέρεται στον πρόλογο, αναλύεται ο προβληματισμός για τη συζήτηση γύρω από το έγγραφο Plebeian Articulation (28 Νοεμβρίου 2020), μια υπεράσπιση του αστικού δικαίου με ψευδοεπαναστατική γλώσσα , και τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2021.

Ο Ubieta τόνισε τη σημασία αυτού του τεύχους , το οποίο εξετάζει επίσης ζητήματα όπως ο ιμπεριαλισμός του 21ου αιώνα, οι νέες τεχνολογίες και ο πόλεμος, και περιλαμβάνει το editorial του Φιντέλ και συγγραφέων με διαφορετικό στυλ και θεωρητικό υπόβαθρο.

Ο διευθυντής του Cuba Socialista είπε στην εφημερίδα Granma ότι το περιοδικό είναι "από την Επανάσταση για την Επανάσταση" , που στοχεύει να προωθήσει τον κοινωνικό προβληματισμό σε θεωρητικά θέματα .

Είναι απαραίτητο να μελετάμε γιατί η θεωρία του σοσιαλισμού δεν είναι μονοσήμαντη. Μερικές φορές η φιλοσοφική στάση σε κάποια θέματα είναι ένοχη που κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη, και δεν μπαίνει στον κόπο καν να κοιτάξει έξω από το παράθυρο, να βγει στο δρόμο, να βρεθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, να καταλάβει ότι η επανάσταση έγινε από τον λαό για τον λαό, και αυτό το γεγονός είναι που ορίζει τα πάντα στην κοινωνία .

Πηγή : Granma.cu