Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Σε διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 3 Νοέμβρη καλεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος για το εμπάργκο στην Κούβα


Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μουσικής. 

Στη σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων, «έχουν συμπληρωθεί 62 χρόνια οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ. Ο αποκλεισμός αυτός, ιδιαίτερα μετά το 1990, έχει στερήσει την Κούβα από τεράστια ποσά, περισσότερο από 154 δισεκατομμύρια δολάρια, που αν υπολογισθούν σε σχέση με την τιμή του χρυσού, ξεπερνούν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος του είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης της οικονομίας της Κούβας, η δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, η απομάκρυνση του λαού από τα ιδανικά μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η σκλήρυνση του αποκλεισμού τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν που αύξησε τα εμπόδια στις οικονομικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, και η ορισμένη απομόνωση της Κούβας από μια σειρά λατινοαμερικάνικες χώρες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα ανεφοδιασμού σε καύσιμα, πρώτες ύλες και μηχανήματα και, κατά συνέπεια, σημαντικές απορρυθμίσεις στις παραγωγικές διαδικασίες και στην τροφοδοσία του πληθυσμού».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος υπογραμμίζει ακόμα ότι στις 2 και 3 Νοέμβρη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει ψήφισμα της κουβανικής κυβέρνησης με θέμα τον τερματισμό του αποκλεισμού και καταγγέλλει πως «Τριάντα παρόμοια ψηφίσματα έχουν στο παρελθόν υποστηριχθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών του ΟΗΕ και όμως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να περιφρονούν την παγκόσμια αυτή βούληση».

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).