Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη διαδήλωση στην Κούβα με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Μία πελώρια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Αβάνα σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας επικρίθηκαν οι ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Μαρέρο βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας, που οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας και πλημμύρισε τη Μαλεκόν, την παραθαλάσσια λεωφόρο της Αβάνας όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Για πάνω από μια ώρα, διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης ή περπατούσαν έχοντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Όχι στη γενοκτονία», «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Πάνω από 100.000» κάτοικοι της Αβάνας συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανέφερε μέσω X (το πρώην Twitter) το υπουργείο Εσωτερικών.

Μαθητές, φοιτητές, καθώς και εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδήλωση αυτή, που οργανώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Έαμον Γκίλμορ.

Περνώντας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, νεαροί φώναξαν «Γιάνκηδες φασίστες, είσαστε τρομοκράτες».

«Αυτό που ζητούν οι Κουβανοί νέοι με αυτή την πορεία είναι κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη», είπε η Κριστίνα Ντίας, 22 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τονίζοντας πως οι Κουβανοί θρηνούν «όλα τα θύματα αυτού του πολέμου», έκρινε ταυτόχρονα πως θα ήταν «αφελές να νομίζουμε ότι αυτό (που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας) είναι πόλεμος»: «Είναι γενοκτονία», επέμεινε.

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι μεγάλη αδικία, είναι σφαγή», είπε ο Χαβιέρ Ερνέστο Μπορότο, 19 χρονών, που φόραγε κουφίγια, την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα.

Η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που οργανώθηκε στην Κούβα από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτώβρη.

Αρκετοί νεαροί Παλαιστίνιοι οι οποίοι σπουδάζουν Ιατρική στην Κούβα συμμετείχαν στην πορεία. «Ευχαριστώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας που πάντα υποστηρίζουν την Παλαιστίνη», είπε ο Ισάμ Αλνταουόντα, φοιτητής, 22 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Επιτυχημένο το Κουβανικό εμβόλιο για τον πνευμονόκοκκο στις παιδικές ηλικίες


Η σημαντική βελτίωση των δεικτών παιδικής υγείας ως προς τη νοσηρότητα από αναπνευστικά νοσήματα και τη βρεφική θνησιμότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη μηνιγγίτιδα στις χώρες στις οποίες έχει κυκλοφορήσει, καθώς και στην επαρχία του Σιενφουέγκος, όπου έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας επισημάνθηκε από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay (IFV) κατά την πρώτη κοινοτική κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου Quimi-Viο .

Δύο κοινοτικές κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης, για την αξιολόγηση της προστασίας των υγιών παιδιών και εκείνων με ασθένειες κινδύνου, πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023 με το υποψήφιο εμβόλιο, σχεδιασμένο κατά του πνευμονιόκοκκου, και βακτηρίων που προκαλούν σημαντικές ασθένειες σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ο γιατρός Φαρμακευτικών Επιστημών Dagmar García Rivera, Διευθυντής Έρευνας στο IFV, είπε στον Τύπο ότι η πρώτη φάση εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο, στο Cienfuegos, όπου εμβολιάστηκαν περίπου 11.600 παιδιά (πάνω από το 90%). Όλοι όσοι ήταν μεταξύ ενός και πέντε ετών. Τώρα, στην επόμενη φάση της μελέτης, η δεύτερη δόση χορηγείται σε παιδιά μεταξύ ενός και δύο ετών. Πάνω από αυτή την ηλικία, λαμβάνουν μόνο μία δόση εμβολίου, εξήγησε. Εξήγησε επίσης ότι, τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε κοινοτική δοκιμή σε όλους τους δήμους της Αβάνας, στο πλαίσιο της οποίας εμβολιάστηκαν όσοι ήταν μεταξύ δύο και 18 ετών και έπασχαν από χρόνια νοσήματα. Για περισσότερα από 15 χρόνια, η IFV αναπτύσσει αυτό το συζευγμένο εμβόλιο, προκειμένου να το εισάγει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας, γι' αυτό και τα πρόσφατα αποτελέσματα εξήρε χθες ο Α' Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος του the República, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, σε μια συνάντηση με τους επιστήμονες. Όσον αφορά την κοινοτική κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Cienfuegos, το 2018 και το 2019, το 93% των παιδιών ηλικίας μεταξύ ενός και πέντε ετών εμβολιάστηκε. Ένα χρόνο αργότερα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 63% στα ποσοστά νοσηλείας για αναπνευστικές ασθένειες και 73% μείωση της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου λόγω των οροτύπων που περιέχονται στο εμβόλιο, εξήγησε ο επιστήμονας.

Πηγή : Granma.cu

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Το νέο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στην Κούβα

Φωτίστηκε το Άγαλμα του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα με την σημαία της Παλαιστίνης 

Όπως σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια λαού βγαίνουν στον δρόμο για να στηρίξουν τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, έτσι και στην Κούβα ο λαός και η επαναστατική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους Παλαιστίνιους με συνεχείς εκδηλώσεις και πορείες .
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ με Παλαιστίνιους φοιτητές της ιατρικής στην Αβάνα 

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα του Havana Radio για συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής της 50ης επετείου εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΤο Havana Radio καθόλη την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου έχει απεργιακό πρόγραμμα . Ταυτόχρονα καλεί σε συμμετοχή στην

αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 4.30 μ.μ.

στη Θεσσαλονίκη στο Πολυτεχνείο στις 5 μ.μ.

στην Πάτρα στο Εργατικό Κέντρο στις 5.30 μ.μ.

 • Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
 • Αίγιο, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Αλεξανδρούπολη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο
 • Αμφισσα, στις 6.30 μ.μ., στην πλ. Λαού
 • Άρτα, στις 7 μ.μ., στην πλ. Κιλκίς
 • Βόλος, στις 6 μ.μ. στο Θόλο
 • Γιάννενα, στις 6 μ.μ. στην πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου
 • Γιαννιτσά, στις 7 μ.μ. στην πλ. ΕΠΟΝ
 • Δράμα, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
 • Έδεσσα, στις 7 μ.μ. στους Μικρούς Καταρράκτες
 • Ζάκυνθος, στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Αγίου Μάρκου
 • Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας
 • Καβάλα, στις 5 μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο
 • Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλ. 23ης Μαρτίου
 • Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Κεφαλονιά, στις 6 μ.μ., στο Αργοστόλι, στο Εργατικό Κέντρο
 • Κοζάνη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία  
 • Κομοτηνή, στις 5 μ.μ., στην Παλιά Νομική
 • Κόρινθος, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο Πυλαρινού, έξω από την Εθνική Τράπεζα. Στις 7 μ.μ. συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο
 • Κως, στις 5 μ.μ, στην πλατεία Ελευθερίας
 • Λαμία, στις 7 μ.μ., στην πλ. Πάρκου
 • Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
 • Λευκάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Αγίου Μηνά
 • Λήμνος, στις 6 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας
 • Λιβαδειά, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Μυτιλήνη, στις 6 μ.μ. στην πλ. Σαπφούς
 • Ναύπλιο, στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Δημαρχείου
 • Ξάνθη, στις 5 μ.μ., στα Προκάτ
 • Πάτρα, στις 5.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου
 • Πύργος, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (Σάκη Καράγιωργα)
 • Σάμος, στις 6 μ.μ., στην πλ. Καρλοβάσου
 • Σκόπελος, στις 6 μ.μ. στην παραλία
 • Τρίκαλα, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
 • Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού
 • Φλώρινα, στις 6 μ.μ., πλατεία Μόδη (κανόνια)
 • Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ., στην πλ. Δικαστηρίων.
 • Χανιά, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.
 • Χίος, στις 6 μ.μ., μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Ξεκινά και φέτος τη λειτουργία του το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Έναυσμα»
Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Έναυσμα» στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει για ακόμα μία χρονιά τις πύλες του, για τη νέα χρονιά 2023-2024, με εκδήλωση την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στον χώρο του Στεκιού (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων).

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του Στεκιού, καθώς και παρουσίαση του προγράμματος και των τμημάτων.

Στον χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας.

Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ανάγκη της νεολαίας,  γι' αυτό και η ΚΝΕ μέσα από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη, δίνει χώρο σε νέους της πόλης στην ατομική και συλλογική δημιουργία, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη ενδιαφερόντων, στο νέο καλλιτεχνικό έργο.

Με υλικά τη συλλογική προσπάθεια, τη στήριξη από τους εθελοντές δασκάλους και την αλληλεγγύη, το «Έναυσμα» στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει το δρόμο ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να εκφράζονται, να δημιουργούν, να διεκδικούν την επαφή και πρόσβαση τους στον πολιτισμό και την τέχνη!

Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Έναυσμα», στη Θεσσαλονίκη, προσφέρονται δωρεάν τα εξής μαθήματα: Πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι, φωνητική, ντραμς, σαξόφωνο, θεωρία μουσικής, εικαστικό εργαστήρι, φωτογραφία, photoshop, θεατρικό εργαστήρι.

Διατίθεται επίσης εξοπλισμένο στούντιο κατάλληλο για πρόβες μουσικών συγκροτημάτων.

Για εγγραφές στα μαθήματα, αξιοποίηση των χώρων ή άλλες πληροφορίες: Τηλέφωνα: 694 686 1036 και 698 406 9783 και mail: stekiknethess@gmail.com (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων).

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - Με την Παλαιστίνη μέχρι την λευτεριά

Μια τεράστια σημαία της Παλαιστίνης αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου των γραφείων του ΠΑΜΕ στέλνοντας το μήνυμα:

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά μέχρι να σταματήσει το έγκλημα στη Γάζα.

Μέχρι οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίζει στις διαδηλώσεις και τους αγώνες μας».


Την πρωτοφανή δίωξη Παλαιστινίου διαδηλωτή στην Αθήνα, επειδή ύψωσε την σημαία της Παλαιστίνης μαζί με την σημαία της Ελλάδας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια δίωξη που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους καταστολής και τρομοκρατίας εναντίον συνολικά του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της φιλειρηνικής, αντιιμπεριαλιστικής δράσης».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η ποινικοποίηση της λαϊκής δράσης και του αγώνα για ειρήνη και λευτεριά δεν θα περάσει!

Μπροστά στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, η κυβέρνηση που έσφιγγε το ματωμένο χέρι του σφαγέα Νετανιάχου, προχωρά σε απροκάλυπτα ψέματα, καλλιέργεια fake news, και όταν και αυτά αποτυγχάνουν προχωρούν σε διώξεις όσων σηκώνουν κεφάλι. Ακολουθούν τον αντιδραστικό και επικίνδυνο δρόμο που χάραξαν ΕΕ και ΗΠΑ με τρομοκράτηση και διώξεις όσων στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δίωξης κάθε φιλειρηνική δράση, κάθε παιδί που ζωγραφίζει σημαία της Παλαιστίνης, κάθε συνδικάτο και φορέας που κινητοποιείται ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κάθε άνθρωπος που αντιδρά ενάντια στη σφαγή στην Γάζα θα μπορεί να διωχθεί με βάση το σκεπτικό ότι "εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος".

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δίωξης, οι πρώτοι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι οι κυβερνήσεις της χώρας που συνεργάζονται με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, το οποίο είναι δύναμη κατοχής και μας βάζει σε κίνδυνο γενικότερης σύγκρουσης στην περιοχή, όσοι υπέγραψαν την παραχώρηση του ελληνικού χώρου για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, όλοι όσοι παραχώρησαν την Σούδα, την Ελευσίνα, την Καλαμάτα, την Αλεξανδρούπολη, ως προγεφύρωμα για τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ -ΕΕ-Ισραήλ εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό στις συγκρούσεις και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών και εκθέτοντας τον λαό της Ελλάδας σε κίνδυνο αντιποίνων.

Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί - Είναι το ΝΑΤΟ και οι Ισραηλινοί.

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη χιλιάδες λαού, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και παιδιά στο κέντρο της Αθήνας ύψωσαν τις σημαίες της Παλαιστίνης, τραγούδησαν τον ύμνο της, που έχει γράψει ο δικός μας Μίκης Θεοδωράκης και στήριξαν τον αγώνα μιας χώρας υπό κατοχή για ελευθερία. Απαίτησαν να σταματήσει το σφαγείο των 4.000 δολοφονημένων μικρών παιδιών.

Η δίωξη αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο μηχανισμός προπαγάνδας των κυβερνήσεων και του Ισραήλ έχει αποτύχει. Μέρα με την μέρα οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη σε όλο τον κόσμο, σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία, μεγαλώνουν, γιγαντώνονται. Οι λαοί στέκονται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, στην σωστή πλευρά της ιστορίας για να σταματήσουν το έγκλημα.

Τώρα να παύσει κάθε δίωξη, να αρθούν όλες οι κατηγορίες.

Τώρα να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Τώρα να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Πηγή : 902.gr

Σύλληψη Παλαιστίνιου στην Αθήνα που ύψωσε παλαιστινιακή σημαία για διατάραξη των σχέσεων με το Ισραήλ ! Απαράδεκτος φασισμός !

Σε μια απαράδεκτη ενέργεια, η Αστυνομία προχώρησε το πρωί της Τρίτης στην προσαγωγή και στη συνέχεια στη σύλληψη ενός Παλαιστίνιου επειδή ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια της πολύ μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στο Σύνταγμα για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, προσήχθη με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ!

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει «όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Ο νεαρός Παλαιστίνιος είχε ανέβει σε στύλο φωτισμού κρατώντας την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία.  

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Αστυνομία, «προσήχθη την Τρίτη το πρωί, 22χρονος, υπήκοος Παλαιστίνης, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υψώνει τη σημαία της χώρας του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023». Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Την απαράδεκτη ενέργεια επιβραβεύει, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση που στηρίζει με όλα τα μέσα την ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα!. Ο υπουργός Προτασίας του Πολίτη Γ. οικονόμου σε ανάρτησή του αναφέρει Ύστερα από ενδελεχή έρευνα της αστυνομία συνελήφθη το άτομο που την Κυριακή, στο πλαίσιο διαδήλωσης στο Σύνταγμα, τοποθέτησε παλαιστινιακή και κατόπιν ελληνική σημαία σε στύλο». Προσθέτει ότι «ο συλληφθείς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη» χωρίς να αναφέρει την κατηγορία και προσθέτει πως «η ΕΛ.ΑΣ., σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολλαπλώς φορτισμένο περιβάλλον δρα συνετά και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοκρατικών κανόνων».

Πηγή : 902.gr

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Καταδικάστηκε στον ΟΗΕ το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα

Με συντριπτική πλειοψηφία 187 ψήφων υπέρ, μόνο δύο κατά (Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ) και μία αποχή (Ουκρανία), καταδικάστηκε για ακόμη μια φορά , 31η συνεχόμενη χρονιά, σήμερα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από έξι δεκαετίες στην Κούβα 

Μετά από δύο ημέρες ομιλιών, στις οποίες εκπρόσωποι 44 χωρών ύψωσαν τις φωνές τους ενάντια σε αυτή τη μονομερή και γενοκτονική πολιτική, και 21 από αυτές επισήμαναν και την καταδίκη τους για την συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, δόθηκε αυτή η νέα νίκη της κουβανικής διπλωματίας και ο αγώνας ενός ολόκληρου λαού για την κυριαρχία του.

Είναι η 31η συνεχόμενη ευκαιρία που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει κατηγορηματικά τη θέση της κατά του αποκλεισμού και ζητά τον τερματισμό του, χωρίς περαιτέρω όρους.

Πηγή : Granma.cu

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Αλληλεγγύη με τον λαό της Κούβας ενάντια στο εμπάργκο - Καμπάνια υπογραφών


Κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα να υπογράψουν την καμπάνια υπογραφών της Κούβας ενάντια στις βρώμικες επιθέσεις των ΗΠΑ που συγκαταλέγουν την Κούβα στην λίστα «Κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας» με σαφή πολιτική πρόθεση να απομονώσουν τον κουβανικό λαό μέσω ενός σκληρού και απάνθρωπου αποκλεισμού απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Αναλυτικές πληροφορίες και υλικά για την καμπάνια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για υπογραφή πατήστε εδώ.

Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό του λαού της Κούβας, ενάντια στο δολοφονικό Εμπάργκο των ΗΠΑ, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν και αυτήν την προσπάθεια δημοσιεύοντας τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας και καλώντας τους εργαζόμενους, τα μέλη των συνδικάτων να υπογράψουν, είτε από την ηλεκτρονική σελίδα απευθείας ο καθένας, είτε μέσω του επισυναπτόμενου εγγράφου.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η Κούβα τίμησε την μνήμη του Καμίλο Σιενφουέγος


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κούβα τίμησε στις 28 Οκτωβρίου την μνήμη του Καμίλο Σιενφουέγος όπου χάθηκε λίγους μήνες μετά την νίκη της Επανάστασης στην χώρα στις 28 Οκτωβρίου του 1959 όταν το αεροπλάνο όπου επέβαινε χάθηκε στον ωκεανό . Ο κομαντάντε του λαού υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στην Επανάσταση μαζί με τον Τσε , τον Φιντέλ , τον Ραούλ και τον Χουάν Αλμέιδα . Έκτοτε , κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου ο λαός της Κούβας τιμά τον ήρωα της Επανάστασης που με την δράση σου συνέβαλε αποφασιστικά στην νίκη του λαού και στην ίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στο δυτικό ημισφαίριο του πετώντας λουλούδια στην θάλασσα όπου τον πήρε μακριά . Στην φετινή κινητοποιήση δεν μπορούσε να λείπει και το μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης 

Στην Κούβα δεν έχει θέση ο φασισμός !

Το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο πάρτι στο πολιτιστικό κέντρο Maxim Rock της κουβανικής πρωτεύουσας, το οποίο περιελάμβανε μια χοροεσπερίδα όπου εμφανίστηκε άτομο με στολή ενός Γερμανού νεοναζί στρατιωτικού .

Το περιστατικό προκάλεσε αμέσως την αγανάκτηση αρκετών ανθρώπων που εξέφρασαν την καταδίκη τους για ένα τόσο απεχθές γεγονός, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και με άμεσες καταγγελίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεδομένης της σοβαρότητας του γεγονότος και της αδυναμίας του πολιτιστικού φορέα να το προβλέψει, το Κουβανικό Ινστιτούτο Μουσικής αποφάσισε να κλείσει άμεσα το Maxim Rock Cultural Center, μέχρι να διαλευκανθούν τα γεγονότα, να γίνουν οι αντίστοιχες αναλύσεις και να ληφθούν αποφάσεις. Καθένας από τους υπεύθυνους της εκδήλωσης, η οποία, πέραν του ότι αποτελεί παραβίαση των οδηγιών για τον πολιτιστικό προγραμματισμό, θέτει για άλλη μια φορά επί τάπητος το θέμα των κινδύνων του πολιτιστικού αποικισμού .

Θλιβερά περιστατικά όπως αυτό, που παραβιάζουν κατάφωρα την πολιτιστική πολιτική της Κουβανικής Επανάστασης, παραβιάζουν την κουβανική νομοθεσία και πληγώνουν την αντιφασιστική, αντιρατσιστική και αντισιωνιστική ευαισθησία των πολιτών, αξίζουν την έντονη καταδίκη μας και την πιο ενεργητική ανταπόκριση από το θεσμικό σύστημα του Πολιτισμού .

Ταυτόχρονα, επικυρώνουμε τη δέσμευση του ιδρύματός μας για την προώθηση όλων των ειδών μουσικής, ιδιαίτερα της ροκ. Οι υποστηρικτές του και το κοινό του, είμαστε σίγουροι, ότι θα καταδικάσουν αυτό το γεγονός .

Οι μεμονωμένοι περιθωριακοί που αναπολούν τον καπιταλισμό που γεννά τον φασισμό στην Κούβα είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα βρουν σπιθαμή γης στο νησί της Επανάστασης 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Ο Φιντέλ για την Παλαιστίνη

Ο Φιντέλ Κάστρο κατά την 34η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 1979 εκ μέρους του Κινήματος των Αδεσμεύτων:

"Οι ηρωικοί παλαιστίνιοι αποτελούν εντυπωσιακό παράδειγμα αυτοθυσίας και πατριωτισμού και είναι το ζωντανό σύμβολο του μεγαλύτερου εγκλήματος της εποχής μας"...

Πέρασαν 44 χρόνια και τα λόγια του, δυστυχώς, παραμένουν επίκαιρα.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Ο Κουβανικός λαός στο πλευρό της Παλαιστίνης

Οι καρδιές των νεαρών Κουβανών είναι με την Παλαιστίνη !
Στην εκδήλωση της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας (UJC) , οι νέες γενιές ύψωσαν τις φωνές τους για να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και να καταγγείλουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού 

Είναι τέσσερις το απόγευμα στην Αβάνα, είναι εμφανές το μουρμουρητό, μια ανησυχία που αντανακλάται στον αέρα που κυκλοφορεί από τη μια άκρη στην άλλη, συνεχής, όσο το άγχος σε καθένα από τα πρόσωπα που δίνουν το παρόν.

Σιγά σιγά τα βλέμματα υψώνονται, οι ψίθυροι σταματούν, το πλήθος των νέων προχωρά προς τη σκηνή. Όλοι υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία, την τρομοκρατία, τις σφαγές και τα ποτάμια αίματος που προκαλούνται από τις ενέργειες του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης.

Οι παρεμβάσεις νεαρών Παλαιστινίων που  ευχαρίστησαν για την ευκαιρία να προπονηθούν και να σπουδάσουν στην Κούβα και οι ειδικές εμφανίσεις του Kíkiri de Cisneros, της Girasol και καλλιτεχνών όπως η Annie Garcés, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αδικία και επιβεβαίωσαν ακόμα μια φορά την κουβανική υποστήριξη προς την Παλαιστίνη.

Η πόλη δονήθηκε όταν μέσα από επαναστατικές μελωδίες και στην αραβική γλώσσα, ο κόσμος απαίτησε να σταματήσουν οι δολοφονίες, η τρομοκρατία , απαίτησε ειρήνη για όλους τους λαούς και ελευθερία για την Παλαιστίνη ενός λαού όπου έχει υποφέρει τόσα.


Ένας μαθητής γυμνασίου, ο Brayan Martínez Cúrvelo, από τη 12η τάξη, είπε : 
«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τόση φρίκη. Οι απώλειες γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, γεγονότα όπως αυτά δεν πρέπει ποτέ να συγχωρούνται» . Ταυτόχρονα το παιδί έσφιγγε στα χέρια του μια σημαία των επιτηθέμενων .

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με γκράφιτι και συναυλία όπου μέσω της τέχνης εκφράστηκε από την μια η ελπίδα στα μάτια των Κουβανών για τερματισμό αυτής της αδικίας και από την άλλη η καταγγελία όπου εκφράζεται σε κάθε χειρονομία, λέξη και στίχο που κάνουν τα παιδιά της Παλαιστίνης κατά της ισραηλινής κυβέρνησης .

Στο τέλος της εκδήλωσης, ένας Παλαιστίνιος φοιτητής πλησίασε την ομάδα Τύπου του JR και δήλωσε : «Εγώ, ο Alas Saadeh, θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους των συμφοιτητών μου για όλη την υποστήριξη που παρείχε η Κούβα στην πατρίδα μας. Πολεμήσαμε με τους Κουβανούς και θα παραμείνουμε πάντα μαζί τους. Η δύναμη υπάρχει στην ενότητα των λαών».


Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Διακήρυξη της Δημοκρατίας της Κούβας για την κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας επαναλαμβάνει τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, συνέπεια δεκαετιών ισραηλινών πρακτικών παράνομης κατοχής και αποικισμού,  κατάφωρης παραβίασης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού καθώς και της μακροχρόνιας ασέβειας προς τους Σκοπούς και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το Υπουργείο καταδικάζει, και πάντα καταδίκαζε, το θάνατο αμάχων και αθώων ανθρώπων από όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση, χωρίς να διαχωρίζει την εθνικότητα, ή τη θρησκευτική πίστη και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις δολοφονίες αμάχων, ιδίως γυναικών, παιδιών και εργαζομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών . Καταδικάζουμε τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατά αμάχων στη Γάζα και την καταστροφή κατοικιών, σχολείων , νοσοκομείων και αστικών υποδομών, καθώς και τη στέρηση υπηρεσιών νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων στον πληθυσμό της Γάζας, ενέργειες που συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Η Κούβα ζητά επειγόντως κατάπαυση του πυρός και άμεση διευκόλυνση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Κούβα απαιτεί την παύση της πολεμικής ρητορικής και επιβεβαιώνει την υποστήριξή της για μια ευρεία, δίκαιη και μόνιμη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με βάση τη δημιουργία δύο κρατών, τα οποία θα επιτρέπουν την άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στα προ του 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και φυσικά το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή την απόφασή του για την Παλαιστίνη και να τερματίσει την ατιμωρησία του Ισραήλ, της Κατοχικής Δύναμης, με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ιστορικά συνένοχοι, παρεμποδίζοντας και ασκώντας επανειλημμένα βέτο στη δράση του οργανισμού, που υπονομεύει την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά την αναζήτηση άμεσης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση της βίας και οι πολύ σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειές της.

Αβάνα, 14 Οκτωβρίου 2023

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Επιστημονική εξερεύνηση στο Κουβανικό αρχιπέλαγος έκανε η Κούβα


18 επιστήμονες ταξίδεψαν σχεδόν έξι χιλιάδες χιλιόμετρα για επτά εβδομάδες προκειμένου να μάθουν για την κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων και των πληθυσμών ψαριών στις θάλασσες που περιβάλλουν το κουβανικό αρχιπέλαγος.
Θαλάσσιοι βιολόγοι, γεωγράφοι και μικροβιολόγοι, με τη βοήθεια ναυτικών και υποστηρικτικού προσωπικού, φιλοδοξούν με αυτή τη μελέτη να συμβάλουν στο σχεδιασμό προγραμμάτων διαχείρισης και διατήρησης, στη συλλογή δεδομένων που ενδιαφέρουν για διάφορες έρευνες. Η πρόεδρος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Maritza García, τόνισε ότι για πρώτη φορά η αποστολή απαρτιζόταν μόνο από κουβανούς ειδικούς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες τρεις, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου της Αβάνας (CIM-UH), την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και την τουριστική εταιρεία Avalon-Marlin. Σύμφωνα με την Δρ. Patricia González, πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του CIM-UH και συντονιστή του έργου, το πρόγραμμα έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες για το οικοσύστημα της κουβανικής επικράτειας και την τρέχουσα κατάστασή της. Πέρα από τον εντοπισμό, πρόσθεσε, σημαντικών περιοχών που, εάν γίνει σωστή διαχείριση και βιώσιμη χρήση, θα μπορούσαν να αποφέρουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη ανυπολόγιστης αξίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σε ορισμένα σημεία υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια, κατέγραψαν μοναδικές συγκλονιστικές πτυχές στην Κούβα και την Καραϊβική, ενώ εντόπισαν υποβαθμισμένους υφάλους, με πολλά δίχτυα ψαρέματος και κοχύλια χελωνών, καθώς και πλαστικά απόβλητα, είπε η ειδικός. Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε, σε μια από τις τοποθεσίες που εξερευνήθηκαν στην περιοχή Puerto Padre, στην επαρχία Las Tunas, πολλών μεγάλων, υγιών και πολύ ζωτικών αποικιών ενός είδους κοραλλιών που κινδυνεύει με εξαφάνιση σε όλη την περιοχή. , γνωστό ως κέρατο ελαφιού, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Acropora cervicornis. Έτσι, αυτή η παρατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων, ένα οικοσύστημα ανυπολόγιστης οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής αξίας, μετέτρεψε το πρόγραμμα σε ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια επιστημονικά έργα τα τελευταία χρόνια. Η περιοδεία περιλάμβανε 21 περιοχές για την αξιολόγηση της ποικιλότητας, της πυκνότητας και της υγείας των υφάλων, την ανάλυση των επιπέδων οξίνισης, της συγκέντρωσης μικροπλαστικών και άλλων δεικτών, οπτικές απογραφές και τη χρήση υποβρύχιων βίντεο για την αξιολόγηση της κατάστασης της ιχθυοπανίδας. Άλλη έρευνα συνίστατο στον προσδιορισμό της επίδρασης των ανθρώπινων παραγόντων στην υγεία των κοραλλιογενών υφάλων και των πληθυσμών των ψαριών. Μεταξύ των κουβανικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου της Αβάνας, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών, το Εθνικό Ενυδρείο της Κούβας, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών του Cienfuegos, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών και Υπηρεσιών της Villa Clara, Ecovida και το Ίδρυμα Antonio Nuñez Jiménez για τη Φύση και τον Άνθρωπο.Πηγή : Cubadebate.cu