Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη διαδήλωση στην Κούβα με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Μία πελώρια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Αβάνα σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας επικρίθηκαν οι ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Μαρέρο βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας, που οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας και πλημμύρισε τη Μαλεκόν, την παραθαλάσσια λεωφόρο της Αβάνας όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Για πάνω από μια ώρα, διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης ή περπατούσαν έχοντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Όχι στη γενοκτονία», «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Πάνω από 100.000» κάτοικοι της Αβάνας συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανέφερε μέσω X (το πρώην Twitter) το υπουργείο Εσωτερικών.

Μαθητές, φοιτητές, καθώς και εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδήλωση αυτή, που οργανώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Έαμον Γκίλμορ.

Περνώντας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, νεαροί φώναξαν «Γιάνκηδες φασίστες, είσαστε τρομοκράτες».

«Αυτό που ζητούν οι Κουβανοί νέοι με αυτή την πορεία είναι κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη», είπε η Κριστίνα Ντίας, 22 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τονίζοντας πως οι Κουβανοί θρηνούν «όλα τα θύματα αυτού του πολέμου», έκρινε ταυτόχρονα πως θα ήταν «αφελές να νομίζουμε ότι αυτό (που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας) είναι πόλεμος»: «Είναι γενοκτονία», επέμεινε.

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι μεγάλη αδικία, είναι σφαγή», είπε ο Χαβιέρ Ερνέστο Μπορότο, 19 χρονών, που φόραγε κουφίγια, την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα.

Η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που οργανώθηκε στην Κούβα από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτώβρη.

Αρκετοί νεαροί Παλαιστίνιοι οι οποίοι σπουδάζουν Ιατρική στην Κούβα συμμετείχαν στην πορεία. «Ευχαριστώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας που πάντα υποστηρίζουν την Παλαιστίνη», είπε ο Ισάμ Αλνταουόντα, φοιτητής, 22 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Επιτυχημένο το Κουβανικό εμβόλιο για τον πνευμονόκοκκο στις παιδικές ηλικίες


Η σημαντική βελτίωση των δεικτών παιδικής υγείας ως προς τη νοσηρότητα από αναπνευστικά νοσήματα και τη βρεφική θνησιμότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη μηνιγγίτιδα στις χώρες στις οποίες έχει κυκλοφορήσει, καθώς και στην επαρχία του Σιενφουέγκος, όπου έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας επισημάνθηκε από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay (IFV) κατά την πρώτη κοινοτική κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου Quimi-Viο .

Δύο κοινοτικές κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης, για την αξιολόγηση της προστασίας των υγιών παιδιών και εκείνων με ασθένειες κινδύνου, πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023 με το υποψήφιο εμβόλιο, σχεδιασμένο κατά του πνευμονιόκοκκου, και βακτηρίων που προκαλούν σημαντικές ασθένειες σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ο γιατρός Φαρμακευτικών Επιστημών Dagmar García Rivera, Διευθυντής Έρευνας στο IFV, είπε στον Τύπο ότι η πρώτη φάση εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο, στο Cienfuegos, όπου εμβολιάστηκαν περίπου 11.600 παιδιά (πάνω από το 90%). Όλοι όσοι ήταν μεταξύ ενός και πέντε ετών. Τώρα, στην επόμενη φάση της μελέτης, η δεύτερη δόση χορηγείται σε παιδιά μεταξύ ενός και δύο ετών. Πάνω από αυτή την ηλικία, λαμβάνουν μόνο μία δόση εμβολίου, εξήγησε. Εξήγησε επίσης ότι, τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε κοινοτική δοκιμή σε όλους τους δήμους της Αβάνας, στο πλαίσιο της οποίας εμβολιάστηκαν όσοι ήταν μεταξύ δύο και 18 ετών και έπασχαν από χρόνια νοσήματα. Για περισσότερα από 15 χρόνια, η IFV αναπτύσσει αυτό το συζευγμένο εμβόλιο, προκειμένου να το εισάγει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας, γι' αυτό και τα πρόσφατα αποτελέσματα εξήρε χθες ο Α' Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος του the República, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, σε μια συνάντηση με τους επιστήμονες. Όσον αφορά την κοινοτική κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Cienfuegos, το 2018 και το 2019, το 93% των παιδιών ηλικίας μεταξύ ενός και πέντε ετών εμβολιάστηκε. Ένα χρόνο αργότερα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 63% στα ποσοστά νοσηλείας για αναπνευστικές ασθένειες και 73% μείωση της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου λόγω των οροτύπων που περιέχονται στο εμβόλιο, εξήγησε ο επιστήμονας.

Πηγή : Granma.cu

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Το νέο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στην Κούβα

Φωτίστηκε το Άγαλμα του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα με την σημαία της Παλαιστίνης 

Όπως σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια λαού βγαίνουν στον δρόμο για να στηρίξουν τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, έτσι και στην Κούβα ο λαός και η επαναστατική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους Παλαιστίνιους με συνεχείς εκδηλώσεις και πορείες .
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ με Παλαιστίνιους φοιτητές της ιατρικής στην Αβάνα