Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Εκλογές στην Κούβα (Μέρος 1ο)

Η κουβανική δημοκρατία έχει όνομα : σοσιαλιστική.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Κούβα», επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά όσοι αντιτίθενται στο κουβανικό πολιτικό σύστημα. «Πώς μπορεί να υπάρξει δημοκρατία με ένα μόνο κόμμα;»

Το ερώτημα θα έπρεπε να απαντηθεί με ένα άλλο : ποιος είπε ότι δημοκρατία σημαίνει πολυκομματισμός ;

Δημοκρατία είναι, με όλες τις έννοιες του όρου, κυβέρνηση του λαού. Και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε : από τον λαό για τον λαό.

Ο πολυκομματισμός είναι , με όλο τον σεβασμό για τις περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες που τον θεωρούν εγγύηση της δημοκρατίας, κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων του έθνους, με υπέρτατο στόχο την αμφισβήτηση της εξουσίας του λαού .

Έτσι υποβιβάζεται η άμεση συμμετοχή του λαού στα κοινά και η κυβέρνηση που πρόκειται δεν εκφράζει τα δίκια του λαού 

Η Κούβα δεν έχει καμία σχέση με αυτό , γιατί το εκλογικό της σύστημα σχεδιάστηκε, για να ξεπεράσει τους περιορισμούς που έχουν τα παραδοσιακά μοντέλα , ακριβώς για να ευνοήσει την πρόσβαση του λαού στην άσκηση της εξουσίας . Το κομμουνιστικό κόμμα καθοδηγεί την επανάσταση 

Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών άλλων χωρών, ούτε να εξυψώσει τα πλεονεκτήματα της Κούβας δυσφημώντας τους άλλους λαούς, καθώς δεν θα κάναμε το ίδιο λάθος με πολλούς που  χωρίς να γνωρίζουν το κουβανικό εκλογικό σύστημα , το αποκλείουν το για να μην προκύψει κάποιο παρόμοιο .

Μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί και αγνοούν κάποιοι , είναι ότι η Κούβα έχει ήδη γνωρίσει στο παρελθόν και ζήσει τον πολυκομματισμό και ο λαός πάντα έχανε στον αγώνα μεταξύ των αστικών κομμάτων . Η Κούβα πιστεύει στη δύναμη που η ενότητα εκατομμυρίων κατοίκων γύρω από ένα μόνο Κόμμα συμβάλλει στις ανάγκες και τα αιτήματά τους ως κοινωνία.

Με την έγκριση των τοπικών υποψηφιοτήτων για τις Γενικές Εκλογές  αυτή την Κυριακή ξεκινά μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες του πολιτικού συστήματος που έχει δώσει η επανάσταση στον λαό της για να εγγυηθεί την άσκηση πλήρους δημοκρατίας από τη συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς αυτό, η δημοκρατία θα ήταν κενή περιεχομένου . Θα ήταν ένα όνειρο.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2022, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την πρόσκληση για εθνικές εκλογές για την εκλογή, για θητεία πέντε ετών, των βουλευτών που θα  εκπροσωπήσουν τον λαό στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

Αυτή η εξαιρετικά διαφανής διαδικασία θα έχει την κορύφωσή της την Κυριακή 26 Μαρτίου, όταν οι Κουβανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε ελεύθερη, ισότιμη, άμεση και μυστική ψήφο. Εκεί θα εκλεγεί το ανώτατο όργανο της κρατικής εξουσίας και ταυτόχρονα, θα επαναβεβαιωθεί η Επανάσταση ως επιλογή του λαού .

Η δημοκρατία που δεν υπάρχει στην Κούβα είναι αυτή που ασκεί η κοινωνία του κεφαλαίου, αυτή της αυτοκρατορίας του χρήματος , αυτή που προσπαθεί να επιβληθεί σε όλες τις χώρες.

Στον καπιταλισμό τα μοντέλα που ισχυρίζονται ότι είναι δημοκρατικά , όποιος επενδύει τα ποσά εκατομμυριούχων σε άνισες καμπάνιες "με περισσότερη αποτελεσματικότητα" συνήθως κερδίζει, όποιος αγοράζει περισσότερο χρόνο στα μέσα ενημέρωσης, όποιος χύνει την περισσότερη λάσπη στους αντιπάλους του, όποιος δώσει τις περισσότερες υποσχέσεις συνήθως κερδίζει τις εκλογές .

Η κουβανική δημοκρατία, έχει όνομα : σοσιαλιστική. Η πηγή της έγκειται στη συμμετοχή των πολιτών, στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να συμμετέχουν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική οικοδόμηση του έθνους.

Ανεξάρτητα από το πόσο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και τα πιόνια που βρίσκονται στην υπηρεσία τους στα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να εμφανίσουν στον κόσμο μια Κούβα με μια άκαμπτη, αυταρχική και αποτυχημένη κυβέρνηση, η δύναμη της αλήθειας θα είναι πάντα μεγαλύτερη από τις γελοίες εκστρατείες συκοφαντίας.

Το εκλογικό σύστημα αυτό μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά είναι τελειοποιήσιμο . Δουλεύουμε συνεχώς για την βελτίωσή του . Αυτό ταιριάζει περισσότερο με τον κουβανικό λαό παρά με όλα τα μοντέλα που θέλουν να πουλήσουν οι ιμπεριαλιστές.

Πηγή : Granma.cu