Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Νίκος Μόττας — Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βιβλίο «Ναι, αλλά ο Στάλιν»

Στην πρωϊνή εκπομπή «Επτά και βλέπουμε» με τους Φάνη Γρηγοριάδη και Αναστασία Τελιανίδου, στον Ρ/Σ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9», μίλησε την Παρασκευή 20/1 ο Νίκος Μόττας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Ναι, αλλά ο Στάλιν»: Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της ιστορίας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ατέχνως.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο του βιβλίου, ο συγγραφέας απάντησε ότι «καταπιάνεται με μια σειρά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα προσπαθώντας να δώσει μια άλλη, διαφορετική οπτική από αυτήν που επικρατεί στην επίσημη, την κυρίαρχη ιστοριογραφία. Στο στόχαστρο του βιβλίου μπαίνει η προπαγάνδα του αντικομμουνισμού και του αντισοβιετισμού η οποία ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στην Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για το ξαναγράψιμο της ιστορίας».

Και, επιπλέον, πρόσθεσε: «Η έκδοση αναφέρεται σε σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν τον 20ο αιώνα, από τις Δίκες της Μόσχας τη δεκαετία του ’30, τη Διάσκεψη της Γιάλτας, τα όσα έγραψε ο Σολζενίτσιν, το Τείχος του Βερολίνου, την επονομαζόμενη Άνοιξη της Πράγας, φτάνοντας μέχρι το σήμερα».

Αναφερόμενος στον αντικομμουνισμό σήμερα, ο Ν. Μόττας σημείωσε ότι «σήμερα βλέπουμε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υιοθετήσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της, να επιχειρεί με κάθε τρόπο την συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης, προωθώντας την απαράδεκτη και αντεπιστημονική θεωρία των δύο άρκων, την εξίσωση δηλαδή του κομμουνισμού με το φασισμό και το ναζισμό».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ο συγγραφέας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία γίνεται μια προσπάθεια να ταυτιστεί η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με την Σοβιετική Ένωση.

Αναφορικά με τον τίτλο του βιβλίου σημείωσε ότι η φράση «Ναι, αλλά ο Στάλιν» συμβολίζει την απόπειρα κάποιου να υπεκφύγει, ή να αποπροσανατολίσει, την συζήτηση για το σήμερα και τα δεινά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με αναφορές σε αντικομμουνιστικές θεωρίες, με επίκεντρο τον Στάλιν.

Ερωτηθείς για την λεγόμενη «Μεγάλη Εκκαθάριση» και τις Δίκες της Μόσχας της περιόδου 1936–38, ο Νίκος Μόττας υπογράμμισε ότι τα γεγονότα πρέπει να εξετάζονται και να ερμηνεύονται στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο συνέβησαν, τονίζοντας ότι η επρόκειτο για μια περίοδο ραγδαίας όξυνσης της ταξικής πάλης στην ΕΣΣΔ, κατά την οποία εγχώριες αντεπαναστατικές δυνάμεις, πρωτίστως υπό την ηγεσία του Τρότσκι, επιδίωκαν την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, η Σοβιετική Ένωση βρίσκονταν υπό τον κίνδυνο του επικείμενου πολέμου και της απειλής του γερμανο-γιαπωνέζικου φασισμού.

Επιγραμματικές αναφορές έγιναν επίσης στην Σφαγή στο Κατίν αλλά και την λεγόμενη «αποσταλινοποίηση» που εγκαινίασε ο Χρουστσόφ τη δεκαετία του 1950.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ναι, αλλά ο Στάλιν» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ στον κινηματογράφο «STUDIO». 

Πηγή : Ατέχνως