Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Το εμπάργκο χτυπά, αλλά η Κούβα ενισχύει την παιδεία

    

Ο οικονομικός, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας, η οποία στον τομέα της εκπαίδευσης έχει αυτήν την στιγμή περισσότερους από 1.690.000 μαθητές και 250.000 εκπαιδευτικούς (130.000 η Ελλάδα με ίδιο πληθυσμό) σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας (Mined).

Ακόμη και όταν η κυβέρνηση διαθέτει ετησίως το 24% του κρατικού προϋπολογισμού  (το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο , Πηγή :World Bank) για την εκπαίδευση (4% στην Ελλάδα), η απόκτηση πολλών πόρων είναι δύσκολη, γεγονός που επηρεάζεται από τα περισσότερα από 240 μέτρα που ενέτειναν αυτήν την πολιτική, που επέβαλε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η άδικη ένταξη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία , μέτρα τα οποία διατηρούνται όλα σε ισχύ και από την νέα "δημοκρατική" κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Η Gretel Moya Trobajo, Διευθύντρια Επικοινωνίας στο Υπουργείο Παιδείας (Mined) , εξήγησε στον Τύπο ότι, για το τρέχον πρόγραμμα διδασκαλίας, ήταν απαραίτητο να αναπροσαρμόσουμε τη βάση του υλικού μελέτης που δόθηκε στους μαθητές και να μειωθεί η παράδοση μολυβιών, σημειωματάριων και άλλου υλικού, το οποίο είναι εγγυημένο στους μαθητές δωρεάν.

Ανέφερε ότι η κάλυψη αυτών των αναγκών στο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 απαιτεί 5.250.452,50 δολάρια και για την παραγωγή ορισμένων σχολικών μέσων απαιτείται η αγορά πρώτων υλών εκτιμώμενης αξίας 3.188.000 δολαρίων.

Για το ειδικό σχολείο Solidaridad con Panamá, δεν κατέστη δυνατή η αγορά του βασικού εξοπλισμού, καθώς απαιτούνται 55 ηλεκτρονικές καρέκλες, αξίας περίπου 2.000 δολαρίων η καθεμία, και 563 συμβατικές καρέκλες, των 473,15 δολαρίων.

Παρά όλους αυτούς τους περιορισμούς, οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι αρχές του νησιού συνεχίζουν να καινοτομούν και να δημιουργούν για να εγγυηθούν ποιοτική εκπαίδευση , διατηρώντας την Κούβα στις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο όσων αφορά την εκπαίδευση δίπλα στην Ελβετία και την Φινλανδία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα .

Η δύναμη ενός εκπαιδευτικού συστήματος που μπόρεσε να ξεπεράσει ακόμη και μια πανδημία είναι ένα αδιαμφισβήτητο επίτευγμα της Επανάστασης.

Πηγή : Granma.cu