Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Τα … «αντισυστημικά» μαργαριτάρια του ΜέΡΑ25


Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τα «μαργαριτάρια» του ΜέΡΑ25, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η «πρώτη φορά ρήξη» είναι ένα αποτυχημένο remake της εξαπάτησης που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Μόνο που σήμερα έχουμε 2023 και ο λαός έχει πλέον πείρα…


Ξεκινάμε από τη δήλωση Βαρουφάκη για το κόμμα του ναζιστή κατάδικου Κασιδιάρη: «Οταν η αριστερά αποτυγχάνει να οργανώσει την αντίσταση στη λεηλασία των πολλών σε περίοδο κρίσης, το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται… Δεν υπάρχει τρόπος να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα».


Είναι τουλάχιστον αισχρό και ανιστόρητο να φορτώνει την ευθύνη για την ακροδεξιά και τον φασισμό γενικά στην «αριστερά», για να κρύβονται κάτω από το χαλί τα χίλια νήματα που τους δένουν με το καπιταλιστικό σύστημα, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.


Εκεί στη Β’ Πειραιά όπου κατεβαίνει υποψήφιος, δεν έχει ακούσει τίποτα για την πολύπλευρη στήριξη της Χρυσής Αυγής από επιχειρηματικά συμφέροντα; Οτι οι χρυσαυγίτες είχαν πάρει εργολαβία την επίθεση των εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στους αγωνιστές συνδικαλιστές και στο ΠΑΜΕ;


Ετσι όπως το παρουσιάζει ο Βαρουφάκης, αυτοί που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, που επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σε μετανάστες, μάλλον ήταν …αγανακτισμένοι που δεν κατάφερε να τους κερδίσει η «αριστερά»!


Οσο για το ότι δεν μπορεί να ορίσει τι σημαίνει ναζισμός και ρατσισμός, τέτοιες δηλώσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο όσων κάνουν απαράδεκτες και ανιστόρητες γενικεύσεις με αφορμή τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, αναπαράγοντας τη θεωρία των «δύο άκρων».


Εξάλλου, αυτό που δίνει δυνατότητα στους φασίστες να παίζουν το παιχνίδι τους είναι η πολιτική σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, αυτών δηλαδή που πουλάνε ψεύτικες ρήξεις, αυτών που βαφτίζουν προοδευτική τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κάτι που πράγματι γεννά απογοήτευση σε λαϊκές δυνάμεις. Γι’ αυτό ο Γ. Βαρουφάκης μάλλον θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, γιατί έχει θητεύσει σε αυτήν την πολιτική.

* * *


Παραπέρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βαρουφάκης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν είναι νέο μνημόνιο», ότι λίγο πολύ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να υπάρξει μια «μεταρρύθμιση της ΕΕ». Οτι ο Μακρόν τότε πρότεινε ευρω-ομόλογο που θα μετέτρεπε το εθνικό χρέος σε ευρωπαϊκό, αλλά η Μέρκελ το απέρριψε και έδωσε πακέτο χρηματοδότησης στους «ολιγάρχες».


Δεν σχολιάζουμε το ξέπλυμα του Μακρόν, την ώρα που η Γαλλία συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή του. Αλλά πάει πολύ να εξωραΐζει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο λαός και το οποίο, όχι τυχαία, βρίσκεται στην προμετωπίδα του κοινού προγράμματος ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ.


Πήρε το κολάι, φαίνεται, από τότε που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου. ‘Η από τότε που ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έλεγε ότι το 70% των μνημονίων είναι καλό. Οταν σχεδίασε μαζί με τους ομογάλακτούς του το «σχέδιο — γέφυρα» που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο.

* * *


Το πιο πρόσφατο «μαργαριτάρι» το διαβάζουμε στις θέσεις του ΜέΡΑ25 για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αφού γράφουν πως «οι Βρυξέλλες είναι αδύνατο να συμφωνήσουν στην κατάργηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτουν:


«Ομως, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία της Ισπανίας, όταν μια κυβέρνηση έχει τη στήριξη των πολιτών στη νομοθέτηση ριζοσπαστικών πολιτικών στον χώρο της Ενέργειας που συγκρούονται με τις Οδηγίες της ΕΕ, π.χ. κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι Βρυξέλλες κάνουν πίσω. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη ρήξη: Οχι μόνο επειδή, αν δεν είσαι έτοιμος για τη ρήξη, γίνεσαι υποχείριο του καρτέλ των ολιγαρχών, αλλά κι επειδή, αν είσαι έτοιμος για τη ρήξη, αυξάνονται οι πιθανότητες να μη χρειαστεί η σύγκρουση με τις Βρυξέλλ ες»!

Τι μάθαμε; Αφενός ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας είναι στον δρόμο της …ρήξης. Αυτά όταν στην Ενέργεια, για παράδειγμα, ό,τι γλίτωσαν οι Ισπανοί εργαζόμενοι ως καταναλωτές το πλήρωσαν ως φορολογούμενοι, με τους έμμεσους και άμεσους φόρους. Και ενώ το μεγαλύτερο ισπανικό μονοπώλιο Ενέργειας, η «Iberdrola», σημειώνει 28,9% αύξηση κερδών το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πριν τα …ρηξικέλευθα μέτρα.

Αφετέρου ότι η ετοιμότητα για ρήξη, πάντα εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ανέγγιχτη την καπιταλιστική ιδιοκτησία, αυξάνει τις πιθανότητες να μη χρειαστεί καν η σύγκρουση! Γιατί μάλλον το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα λογικευτούν… Ακόμα και η ψευδεπίγραφη «σύγκρουση» που επικαλούνται πήγε περίπατο, παρουσιάζοντας ένα ακόμα επεισόδιο στο σίκουελ των «προοδευτικών κυβερνήσεων» και των «σκληρών διαπραγματευτών».

* * *

Συμπερασματικά, στη μακρά λίστα υπόκλισης στο σύστημα, του δήθεν «αντισυστημικού» ΜέΡΑ25, προσθέτουμε:

Αθώωση του καπιταλισμού για τη σαπίλα του ναζισμού — φασισμού. Τσεκ.

Εξωραϊσμός του Ταμείου Ανάκαμψης ως στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου, που φορτώνει με νέα βάρη τον λαό. Τσεκ.

Ξέπλυμα σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, με την υποσημείωση ότι ακόμα και η υποτιθέμενη «ρήξη» μπορεί να μη χρειαστεί. Τσεκ.

Στις εκλογές ο λαός έχει μόνο μία πραγματικά αντισυστημική επιλογή. Είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα φωτίζει τη διέξοδο από τον βούρκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Και που γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να είναι ο οργανωτής και η εμπροσθοφυλακή των αγώνων του λαού και της νεολαίας για τη ζωή που τους αξίζει, απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις του και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη»