Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Η Κούβα αναπτύσσει την χρήση της θαλάσσιας χλωρίδας για φαρμακευτικούς σκοπούς

Η χρήση του Thalassia testudinum , ενός είδους που αποτελεί μέρος της θαλάσσιας χλωρίδας , δοκιμάζεται στην Κούβα ως μέρος αντικαρκινικού φαρμάκου .

Αυτή η διαδικασία ελέγχου πραγματοποιείται με βάση τη συνεργασία μεταξύ του Παγκόσμιου Ταμείου για το Περιβάλλον, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κούβας.

Οι δράσεις του έργου — που έχει διάρκεια τετραετίας — θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας για την προετοιμασία έναρξης κλινικής δοκιμής του φαρμακευτικού προϊόντος.

Επιπλέον,  η έρευνα θα σχεδιάσει πρωτοκόλλα διαχείρισης και συστάσεων για τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση της θαλάσσιας χλωρίδας από τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης , θα διενεργηθεί  αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ποιότητας του οικοσυστήματος θαλάσσιου φυκιού στις τοποθεσίες παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας απορρόφησης άνθρακα, σε περιοχές όπως η Ανατολική Αβάνα, το βόρειο τμήμα του Καμαγκιούι και το νότο του Σαντιάγο ντε Κούβα, όπως αναφέρεται από το UNDP στην ιστοσελίδα του.

Οι ειδικοί ελπίζουν σε επιτυχή αποτελέσματα  μέσω της συμμετοχής των επιστημονικών ιδρυμάτων και της κουβανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθώς και της κοινότητας Rincón de Guanabo, στην Αβάνα.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ενίσχυση του εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή στη χώρα του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για την κατανομή των ωφέλιμων αποτελεσμάτων μέσω της πρόσβασης σε γενετικούς πόρους.

Το Thalassia testudinum είναι ένα από τα πιο κοινά είδη θαλάσσιου φυκιού στις ακτές της Αβάνας και της Καραϊβικής.

Τα «λιβάδια» του παρέχουν προστασία στην ακτογραμμή από την επίδραση και την ένταση των κυμάτων σε περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, χρησιμεύουν ως βιότοπος για άλλα αναπτυσσόμενα θαλάσσια είδη καθώς και ως πηγή τροφής τους . Επιπλέον βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσω απορρόφησης ή δέσμευσης.

Ορισμένες κουβανικές έρευνες εκτιμούν τη χρήση ορισμένων συστατικών του, μέσω της βιομηχανικής επεξεργασίας του, ως παρόχων αντιοξειδωτικών, αντιικών, αντιβακτηριακών, αντιθρομβωτικών, υποχοληστερολαιμικών, ηπατοπροστατευτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρκινικών επιδράσεων.

Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται έναντι οξέων βλαβών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία στο δέρμα, καθώς και οξείας φλεγμονής.

Το έργο Thalassia εκτελείται από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος μέσω του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, με την υποστήριξη του UNDP.

Πηγή : Juventud Rebelbe