Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη διαδήλωση στην Κούβα με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Μία πελώρια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Αβάνα σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας επικρίθηκαν οι ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Μαρέρο βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας, που οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας και πλημμύρισε τη Μαλεκόν, την παραθαλάσσια λεωφόρο της Αβάνας όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Για πάνω από μια ώρα, διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης ή περπατούσαν έχοντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Όχι στη γενοκτονία», «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Πάνω από 100.000» κάτοικοι της Αβάνας συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανέφερε μέσω X (το πρώην Twitter) το υπουργείο Εσωτερικών.

Μαθητές, φοιτητές, καθώς και εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδήλωση αυτή, που οργανώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Έαμον Γκίλμορ.

Περνώντας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, νεαροί φώναξαν «Γιάνκηδες φασίστες, είσαστε τρομοκράτες».

«Αυτό που ζητούν οι Κουβανοί νέοι με αυτή την πορεία είναι κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη», είπε η Κριστίνα Ντίας, 22 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τονίζοντας πως οι Κουβανοί θρηνούν «όλα τα θύματα αυτού του πολέμου», έκρινε ταυτόχρονα πως θα ήταν «αφελές να νομίζουμε ότι αυτό (που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας) είναι πόλεμος»: «Είναι γενοκτονία», επέμεινε.

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι μεγάλη αδικία, είναι σφαγή», είπε ο Χαβιέρ Ερνέστο Μπορότο, 19 χρονών, που φόραγε κουφίγια, την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα.

Η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που οργανώθηκε στην Κούβα από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτώβρη.

Αρκετοί νεαροί Παλαιστίνιοι οι οποίοι σπουδάζουν Ιατρική στην Κούβα συμμετείχαν στην πορεία. «Ευχαριστώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας που πάντα υποστηρίζουν την Παλαιστίνη», είπε ο Ισάμ Αλνταουόντα, φοιτητής, 22 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ