Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Στην Κούβα δεν έχει θέση ο φασισμός !

Το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο πάρτι στο πολιτιστικό κέντρο Maxim Rock της κουβανικής πρωτεύουσας, το οποίο περιελάμβανε μια χοροεσπερίδα όπου εμφανίστηκε άτομο με στολή ενός Γερμανού νεοναζί στρατιωτικού .

Το περιστατικό προκάλεσε αμέσως την αγανάκτηση αρκετών ανθρώπων που εξέφρασαν την καταδίκη τους για ένα τόσο απεχθές γεγονός, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και με άμεσες καταγγελίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεδομένης της σοβαρότητας του γεγονότος και της αδυναμίας του πολιτιστικού φορέα να το προβλέψει, το Κουβανικό Ινστιτούτο Μουσικής αποφάσισε να κλείσει άμεσα το Maxim Rock Cultural Center, μέχρι να διαλευκανθούν τα γεγονότα, να γίνουν οι αντίστοιχες αναλύσεις και να ληφθούν αποφάσεις. Καθένας από τους υπεύθυνους της εκδήλωσης, η οποία, πέραν του ότι αποτελεί παραβίαση των οδηγιών για τον πολιτιστικό προγραμματισμό, θέτει για άλλη μια φορά επί τάπητος το θέμα των κινδύνων του πολιτιστικού αποικισμού .

Θλιβερά περιστατικά όπως αυτό, που παραβιάζουν κατάφωρα την πολιτιστική πολιτική της Κουβανικής Επανάστασης, παραβιάζουν την κουβανική νομοθεσία και πληγώνουν την αντιφασιστική, αντιρατσιστική και αντισιωνιστική ευαισθησία των πολιτών, αξίζουν την έντονη καταδίκη μας και την πιο ενεργητική ανταπόκριση από το θεσμικό σύστημα του Πολιτισμού .

Ταυτόχρονα, επικυρώνουμε τη δέσμευση του ιδρύματός μας για την προώθηση όλων των ειδών μουσικής, ιδιαίτερα της ροκ. Οι υποστηρικτές του και το κοινό του, είμαστε σίγουροι, ότι θα καταδικάσουν αυτό το γεγονός .

Οι μεμονωμένοι περιθωριακοί που αναπολούν τον καπιταλισμό που γεννά τον φασισμό στην Κούβα είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα βρουν σπιθαμή γης στο νησί της Επανάστασης