Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Κουβανικές αρχές συνέλαβαν 17 άτομα που επιχειρούσαν να στρατολογήσουν κουβανούς πολίτες για λογαριασμό της Μόσχας
Δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν στην Κούβα ως ύποπτα για σχέσεις με ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, το οποίο επιχειρεί από τη Ρωσία με στόχο να στρατολογήσει άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το δίκτυο ξεκαθαρίζοντας ότι η Κούβα έχει σταθερή θέση κατά των μισθοφορικών δυνάμεων και δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αντισυνταγματάρχης Φρανκ Ερνάντες Εστράδα, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας (Minint), επισήμανε σε δηλώσεις του ότι μετά από ανακριτική διαδικασία 17 άτομα αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων για σκοπούς στρατιωτικής στρατολόγησης.

Οι έρευνες συνεχίζονται με βάση αποδεικτικά στοιχεία από τις καταθέσεις, τα μηνύματα αλλά και τα δίκτυα που δημιούργησαν αυτά τα άτομα, εκ των οποίων για τα τρία διαπιστώθηκε άμεση σύνδεση (δηλαδή πρωταγωνιστικός ρόλος) με τον συντονισμό ομάδας που επρόκειτο να ενταχθεί απευθείας στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Με βάση εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκράνμα» και την ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, οι υπόλοιποι συλληφθέντες στρατολογήθηκαν με αντάλλαγμα υποσχέσεις για υλικά οφέλη, όπως πληρωμές μισθών, έγγραφα νομιμοποίησης μετανάστευσης, αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή σε ξένη χώρα.

Ο Πέδρο Ρομπέρτο Καμούσα Χόβα, πατέρας ενός από τους συλληφθέντες, εξέφρασε δημόσια ευγνωμοσύνη προς το υπουργείο Εσωτερικών που εντόπισε την εμπλοκή του γιου του και απέτρεψε τη φυγή του στο εξωτερικό, όπου - όπως τόνισε - θα κινδύνευε η ζωή του και θα γινόταν μέρος μιας ξένης στρατιωτικής σύγκρουσης. Πρόσθεσε δε ότι άλλος γιος του που έπεσε θύμα της εξαπάτησης, στρατολογήθηκε και βρίσκεται εκτός Κούβας, χωρίς η οικογένειά του να γνωρίζει τίποτα για εκείνον.

(Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)