Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Η Κούβα καταγγέλλει δίκτυο στρατολόγησης μισθοφόρων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία


Σε μια σημαντική ανακοίνωση - καταγγελία προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας τη Δευτέρα, αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας δίκτυο που λειτουργεί από τη Ρωσία και επιχειρεί να στρατολογήσει Κουβανούς πολίτες ως μισθοφόρους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «το υπουργείο Εξωτερικών εντόπισε και εργάζεται για την εξουδετέρωση και την εξάρθρωση ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων που λειτουργεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί, ακόμα και ορισμένους από την Κούβα, σε στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Απόπειρες αυτού του χαρακτήρα έχουν εξουδετερωθεί και έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες εναντίον ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι εχθροί της Κούβας προωθούν παραποιημένες πληροφορίες που επιδιώκουν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας και να την παρουσιάσουν ως συνεργό σε αυτές τις ενέργειες, τις οποίες απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

Η Κούβα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη ιστορική θέση κατά των μισθοφορικών δυνάμεων και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον ΟΗΕ για την αποκήρυξη αυτής της πρακτικής, έχοντας πάρει πολλές πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν σε αυτό το φόρουμ.

Η Κούβα δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Ενεργεί και θα ενεργεί πάντα δυναμικά εναντίον οποιουδήποτε, από την εθνική επικράτεια, συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση ή την ένταξη Κουβανών πολιτών σε μισθοφορικές δυνάμεις και τη χρήση όπλων εναντίον οποιασδήποτε χώρας».

 (Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)