Θέλετε να ταξιδέψετε στην Κούβα ;Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε όλα ! 


Για αρχή η πρότασή μας είναι να πάτε μπριγάδα ! Η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα αλληλεγγύης "Χοσέ Μαρτί" γίνεται συνήθως τον Ιούλιο και η Διεθνής Μπριγάδα της Πρωτομαγιάς από τέλη Απριλίου έως μέσα Μάϊου . Στην μπριγάδα αλληλεγγύης στην σοσιαλιστική Κούβα τα έξοδα είναι ασύγκριτα λιγότερα αλλά εκτός αυτού έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την χώρα καλύτερα σε μέρη που ίσως δεν είναι τόσο τουριστικά ! Θα έχετε τους συνοδούς μαζί σας σε πολλά μέρη που θα χρειαστεί ξενάγηση και βέβαια θα έχετε τις συμβουλές τους για οτιδήποτε χρειαστείτε . Που να πάτε πως να πάτε κτλ. Θα δείτε μέρη και θα έχετε συναντήσεις που ως απλοί τουρίστες δεν θα είχατε πρόσβαση . Πρόκειται για εμπειρία ζωής και πραγματικά θα μας θυμηθείτε που επιμένουμε με τα χίλια να σας προτείνουμε αυτήν την λύση 

Η ζωή στην μπριγάδα :

Οι εθελοντές μένουν για 2 βδομάδες στη διεθνή κατασκήνωση «Χούλιο Αντόνιο Μέγια», στην περιοχή Καϊμίτο, περίπου 40 χλμ. έξω από την Αβάνα, σε κοινούς θαλάμους των 8-10 ατόμων. 
 
Η δουλειά που προσφέρουν οι εθελοντές είναι μεν εθελοντική, αλλά και ουσιαστική. Παλιά, οι εθελοντές δούλευαν ή στη γεωργία ή στις οικοδομές. Σήμερα βοηθάνε κυρίως σε αγροτικές δουλειές, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Διατροφής, που από το 1990 έχει προτεραιότητα για την οικονομία της χώρας. Βοηθάνε στη συγκομιδή φρούτων, στον καθαρισμό δέντρων από τα αγριόχορτα, κλπ., Καμιά φορά και σε οικοδομές.
 
Η προσπάθεια που καταβάλλει ο εθελοντής είναι αρκετή, αφού δουλεύει όρθιος στον ήλιο για ένα 4ωρο, από τις 7 μέχρι τις 11 π.μ., σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και η ζωή στην κατασκήνωση δεν είναι όσο απλή έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Μπορεί να κοπεί το ηλεκτρικό ή το νερό, οι συγκοινωνίες είναι λιγότερο τακτικές κλπ. 
 
Κάθε μέρα, μετά τη δουλειά, διοργανώνονται διαλέξεις γύρω από διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος (οικονομία, παιδεία, υγεία, σχέσεις με ΗΠΑ, κ.ά.), μουσικές συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, και πάντα χορός μέχρι πρωίας. 
 
Στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κούβα, οι μπριγαδίστες έρχονται σε επαφή με τις βασικές μαζικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR), την Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας (FMC), με τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία (CTC), την Ένωση Νέων Κομμουνιστών (UJC ), φοιτητικές οργανώσεις, κ.ά. Ακόμα, επισκέπτονται εργοστάσια, συνεταιρισμούς, νοσοκομεία, σχολεία, κ.ά. 
 
Την τελευταία βδομάδα της παραμονής τους, οι εθελοντές επισκέπτονται κάποια άλλη επαρχία, όπου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη ζεστή θάλασσα της Κούβας και τις τουριστικές εγκαταστάσεις της. Όλο το διάστημα δουλεύουν, ζουν και γνωρίζουν τη χώρα μαζί με Κουβανούς εθελοντές, φοιτητές και εργαζόμενους.
Τα έξοδα παραμονής είναι περίπου 500 ευρώ για τις 3 βδομάδες και περιλαμβάνουν τη διαμονή, τη διατροφή (τρία γεύματα την ημέρα), και τις μετακινήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα.


"Ενημέρωση 10/7/2022 : Δυστυχώς οι κυρώσεις στις ρωσικές αεροπορικές και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα αεροπορικά. Οι ρωσικές εταιρείες δεν πετάνε πλέον στην Κούβα (λόγω ότι είναι κλειστός γι αυτές ο εναέριος χώρος από τις χώρες που μεσολαβούν ανάμεσα ) και το κόστος έχει ανέβει από 800+ . Η Cubana εξακολουθεί να είναι σταθερή στις τιμές (περίπου 850€ πήγαινε - έλα) στο δρομολόγιο Αβάνα Μαδρίτη αλλά οι τιμές προς την ισπανική πρωτεύουσα στοιχίζουν περίπου όσο το ένα υπερατλαντικό εισιτήριο . Η Turkish επίσης έχει ανεβάσει πάρα πολύ τις τιμές"

Ενημέρωση 2/11/2022 :  

Η Cubana έχει βγάλει προσφορά στο δρομολόγιο Μαδρίτη - Σαντιάγο ντε Κούβα - Αβάνα - Μαδρίτη μετ' επιστροφής 490€ ! Δυστυχώς η μετάβαση στην Μαδρίτη παραμένει ακριβή . Εναλλακτικά μέσω Παρισιού η Air France διατηρεί ελκυστική τιμή .  

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κυμαίνονται από 700 έως 1000 ευρώ .  Η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε αεροπορική εταιρεία που να εκτελεί ολόκληρο το ταξίδι μόνη της για να περιορίσετε τυχών προβλήματα τύπου καθυστέρηση της πρώτης πτήσης (εταιρεία Α) , χάνετε την δεύτερη πτήση (εταιρεία Β) .  Εμείς έχουμε ταξιδέψει και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη με την Aeroflot μέσω Μόσχας . Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές μέσω Γερμανίας , Γαλλίας , Τουρκίας (η Turkish Airlines είναι μια πολύ καλή επιλογή που κάνει όλο το ταξίδι μόνη της και έχει ελκυστικές τιμές) , Ελβετίας , Καναδά , Ισπανίας κτλ . Μέσω Ισπανίας από Μαδρίτη ταξιδεύει και η κρατική αεροπορική εταιρεία της Κούβας η Cubana . Η Cubana έχει σταθερές τιμές στις πτήσεις της κάτι που σημαίνει ότι αν ψάξετε τελευταία στιγμή να κλείσετε εκεί που άλλες αεροπορικές θα ζητάνε 600+ η Cubana θα έχει 350 ευρώ το δρομολόγιο Αβάνα - Μαδρίτη . Αποφύγετε να κλείσετε δρομολόγιο με ενδιάμεσο σταθμό τις ΗΠΑ !! Το εμπάργκο βρίσκεται εννοείται ακόμα σε ισχύ και οι περιορισμοί θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη . Σε περίπτωση που ταξιδεύετε μέσω ΗΠΑ επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν με την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα για να σας ενημερώσουν για την διαδικασία . Θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την κράτηση του εισιτηρίου σας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα μήνα πριν την αναχώρησή σας ! 


Αφού πρώτα κλείσετε το εισιτήριο θα πρέπει να πάρετε βίζα για να μπείτε στην χώρα . Για την είσοδο των κατόχων Ελληνικού διαβατηρίου στην Κούβα προαπαιτείται έκδοση βίζας από την Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα (Αθήνα) Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και βγαίνει σε 3 εργάσιμες ημέρες. Η βίζα κοστίζει 22 ευρώ τα οποία τα πληρώνετε στην πρεσβεία της Κούβας με την υποβολή της αίτησης . Η τουριστική βίζα διαρκεί 30 μέρες με δυνατότητα επέκτασης άλλων 30 ημερών στην Κούβα. 


Αν επιλέξετε να πάτε στην μπριγάδα ολόκληρη την διαδικασία για την χορήγηση της βίζας την αναλαμβάνουμε εμείς σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση

Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε ως τουρίστες , σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Mad Trips στην Θεσσαλονίκη προσφέρουμε ολοκληρωμένα πακέτα ταξιδιού σε όλη την Κούβα (αεροπορικά , διαδικασία χορήγησης βίζας εισόδου , διαμονή , και προαιρετικά ξεναγό αλλά και άνθρωπο να σας βοηθήσει στην Αβάνα σε περίπτωση ανάγκης ) 
Α) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΖΑ: 

1)  Χρειάζεστε εννοείτε Διαβατήριο που να ΜΗΝ λήγει τους επόμενους 6 μήνες από την ημέρα εισόδου στην χώρα

2) Ταξιδιωτική ασφάλεια στα Αγγλικά  

3) Εκτυπωμένο εισιτήριο με ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής

4) Αίτηση που μπορείτε να προμηθευτείτε και από την πρεσβεία της Κούβας.

Στοιχεία επικοινωνίας πρεσβείας : Σοφοκλέους 5 15237, Φιλοθέη, Τηλ.: +30 210 6855550


Αν αποφασίσετε να πάτε ως τουρίστες η καλύτερη περίοδος είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο τότε είναι η τέλεια εποχή για να απολαύσεις τον ήλιο και τις πανέμορφες παραλίες της Κούβας . Από Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο έχει σχεδόν καθημερινά βροχές και τυφώνες δεν είναι η καλύτερη περίοδος .


Είτε πάτε ως τουρίστες είτε ως μπριγαδιστές σας έχουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες 😉Χρήματα - Νόμισμα


Το νόμισμα της χώρας είναι τα Πέσο Κούβας (CUP) και η αναλογία τους με τα ευρώ είναι περίπου 1 ευρώ : 25 πέσος Στην Κούβα μπορείτε να χρησιμοποιείτε και την κάρτα σας για αγορές αλλά να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε παντού .Επίσης είναι σημαντικό να ενημερώσετε την τράπεζά σας για το ταξίδι διότι αν η προηγούμενη συναλλαγή είναι στην Ελλάδα και η επόμενη στην Κούβα, από την τράπεζα μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη και να μπλοκαριστεί η κάρτα σας. Είναι καλύτερα να έχετε μετρητά . Φρόντισε να τα έχετε από πριν και όχι να κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ εκεί. Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να το κάνετε, υπάρχουν ΑΤΜ κυρίως στις πόλεις βέβαια, αλλά να υπολογίζετε προμήθεια της Κουβανικής τράπεζας + την αλλαγή του νομίσματος. Το ίδιο ισχύει και για συναλλαγή με κάρτα. Η ελληνική τράπεζα θα σας χρεώσει επιπλέον για την αλλαγή νομίσματος. Οι τράπεζες τύπου Revolut ίσως βοηθήσουν στις υπέρογκες χρεώσεις αλλά και εκεί να υπολογίζετε μια μικρή προμήθεια. Τα μετρητά ευρώ μπορείτε να τα αλλάξετε στα κρατικά ανταλλακτήρια που βρίσκονται παντού ακόμα και στο αεροδρόμιο . Για κανέναν λόγο μην αλλάξετε πριν το ταξίδι σας τα ευρώ σε δολάρια ΗΠΑ και πάτε εκεί με δολάρια !!! Λόγω του εμπάργκο δυσκολεύονται με την αλλαγή σε δολάρια και θα χάσετε πολύ από την ισοτιμία .


Είναι ασφαλής χώρα ;


Η Κούβα είναι άλλος κόσμος ! Καμία σχέση με την υπόλοιπη λατινική Αμερική , καμία σύγκριση με τις ΗΠΑ . Μπορείτε να κυκλοφορήσετε ΑΦΟΒΑ παντού όλες τις ώρες ολομόναχοι ! Η εγκληματικότητα είναι μηδαμινή ! Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα ! 


Τηλεπικοινωνίες - Ίντερνετ


Μόλις φτάσετε στην Κούβα το κινητό σας θα πιάσει σήμα Cubacel καν αν επιχειρήσετε κλήση προς Ελλάδα η κάρτα σας θα τελειώσει κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα ! Η χρέωση κλήσεων είναι περίπου 5 ευρώ το λεπτό και τα sms επίσης ακριβά . Όσοι σκέφτεστε το Viber , Messenger κτλ εκεί θα κλάψετε περισσότερο καθώς η χρέωση ανά MB είναι επίσης φωτιά ! Η κρατική εταιρεία ETECSA (Cubacel) έχει πλέον διαθέσιμα προγράμματα κινητής για τουρίστες με διάρκεια μόνο 30 μέρες . Το πρόγραμμα προσφέρει 2.5GB , 20 λεπτά ομιλίας και 20 SMS με 25 ευρώ . Μπορείτε τώρα να ζητήσετε το πακέτο από εμάς πριν το ταξίδι σας και να το παραλάβετε με την άφιξή σας στο αεροδρόμιο της Αβάνας ! Για την πλοήγησή σας στο ίντερνετ πιο φθηνές είναι οι κάρτες ίντερνετ . Από οποιοδήποτε κατάστημα της ETECSA μπορείτε να προμηθευτείτε κάρτες ίντερνετ που σας παρέχουν χρονοχρέωση στα δημόσια δίκτυα WiFi που υπάρχουν . Οι χρέωση στην κάρτα ίντερνετ για 5 ώρες είναι 125 CUP δηλαδή περίπου 4 ευρώ . Για κλήσεις ο πιο φθηνός τρόπος είναι τα δημόσια καρτοτηλέφωνα που πραγματικά υπάρχουν παντού ! Εκεί η χρέωση για κλήση προς Ελλάδα είναι 25 CUP το λεπτό δηλαδή σχεδόν 1 ευρώ . Ενημερώστε τους δικούς σας ότι θα σας ακούν σπάνια να μην ανησυχούν και απολαύστε την μαγευτική καραϊβική με ένα διάλειμμά από το κινητό . Δεν χρειάζεται να ανησυχούν , είστε στην πιο ασφαλή χώρα !
Σε ποια γλώσσα επικοινωνούμε ;


Στην Κούβα σχεδόν όλοι μιλάνε ΜΟΝΟ ισπανικά . Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για λατινική Αμερική και τα ισπανικά μετά τα κινέζικα είναι η δεύτερη γλώσσα στον κόσμο σε αριθμό ομιλητών ως μητρική . Αν γνωρίζετε Ρώσικα τότε κάτι γίνεται αλλιώς , αν πάτε όμως γνωρίζοντας μόνο αγγλικά η λύση είναι το Body Language . Ο κόσμος είναι πολύ φιλικός και εξυπηρετικός και αυτό θα το συνειδητοποιήσετε αμέσως αυτό μόλις κάνετε μια ερώτηση σε κάποιον στα αγγλικά . Θα μαζευτούν γύρω σας 4 - 5 άτομα προσπαθώντας να βοηθήσουν ή να καταλάβουν τι ρωτήσατε ή να βρουν κάποιον που να μιλάει αγγλικά για να σας βοηθήσει . Είναι πολύ χαρούμενος και φιλόξενος λαός ! Κυρίως λόγο της έλλειψης εγκληματικότητας δεν υπάρχει ο φόβος του ξένου και εμάς μας άνοιγαν τα σπίτια τους μετά από μόνο λίγες μέρες γνωριμίας ! Ρωτήστε για οτιδήποτε θέλετε οποιονδήποτε στο δρόμο , με χαρά θα σας απαντήσουν και θα πιάσουν εύκολα φιλίες μαζί σας .Πως είναι οι τιμές εκεί ;

Σε γενικές γραμμές οι τιμές για τους Κουβανούς και για τους τουρίστες έχουν σημαντικές διαφορές . Αν πάτε σε κάποια χωριά ή έχετε κάποιον να σας πάει σε μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι τα έξοδά σας θα εκμηδενιστούν . Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές γιατί απευθύνονται στους Κουβανούς . Αν επιλέξετε τουριστικά μέρη , παραλίες κτλ , εκεί οι τιμές είναι εντελώς διαφορετικές . Στα τουριστικά μέρη , κατά προσέγγιση θα μπορούσαμε να πούμε, ότι οι τιμές είναι λίγο πιο κάτω από Ελλάδα . Βέβαια οι τιμές για προϊόντα που παράγονται στην Κούβα είναι παντού πολύ πιο κάτω . Ενδεικτικά η τιμή για το ρούμι που ενδιαφέρει πολλούς , στο πρατήριο του capamento της μπριγάδας είχε περίπου 2 ευρώ το 1 λίτρο η κίτρινη Αβάνα !


Μετακινήσεις εκεί 


Μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορεία σε όλες τις πόλεις . Φροντίστε να είστε τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα στη στάση του λεωφορείου για να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα online κράτησης . Εκτός από λεωφορείο μπορείτε να μετακινηθείτε με τραίνο που είναι η οικονομικότερη επιλογή αλλά είναι περισσότερες οι ώρες . Η ταχύτερη επιλογή είναι το αεροπλάνο φυσικά . Η Cubana εκτελεί εσωτερικά δρομολόγια προς τις περισσότερες πόλεις της χώρας σε σταθερές τιμές . Ενδεικτικά αν από Αβάνα θέλετε να πάτε στο Σαντιάγο της Κούβας στην άλλη άκρη του νησιού η τιμή με λεωφορείο είναι 255 CUP ( περίπου 9 ευρώ) , με τραίνο από 95 έως 132 CUP (από περίπου 3 έως 5 ευρώ) και με αεροπλάνο 1140 CUP (περίπου 40 ευρώ) . Για Μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες μέσα στην Αβάνα το εισιτήριο είναι 2 CUP δηλαδή μόλις 6 λεπτά του ευρώ . Το ταξί επίσης είναι μια οικονομική επιλογή ειδικά για 4 άτομα βγαίνει περίπου όσο και η τιμή του λεωφορείου . Φυσικά αν πάτε ως τουρίστες και δεν έχετε τις μεταφορές της μπιγάδας μια εξαιρετική λύση φυσικά είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου . Το κόστος είναι περίπου 60 με 80 ευρώ την ημέρα μαζί με την ασφάλιση . Η βενζίνη δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή . Η οδήγηση είναι αρκετά εύκολη ιδίως αν κινηθείτε στο εθνικό δίκτυο που διασχίζει όλη την χώρα , είναι μια απέραντη ευθεία . Μην μπείτε στον πειρασμό να τρέξετε περισσότερο απ' το όριο ταχύτητας βλέποντας έναν τεράστιο άδειο δρόμο ακόμα και αν το "επιτρέπει" το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε . Υπάρχει αστυνομία σε πολλά μέρη στον δρόμο και το πιο πιθανό είναι καταλήξετε με πρόστιμο ακόμα και αν πηγαίνετε έστω λίγο πάνω απ' το όριο . Αποφύγετε να κυκλοφορείτε με το αυτοκίνητο την νύχτα σε άγνωστους για εσάς δρόμους γιατί αν εξαιρέσουμε το εθνικό δίκτυο οι υπόλοιποι δρόμοι συνήθως δεν έχουν φώτα , είναι στενοί και έχουν πολλές λακκούβες που την νύχτα δεν φαίνονται .
Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κούβας 

Οι προορισμοί της Cubana de Aviación
Που αξίζει να πάτε 


Εδώ χρειάζεται να γραφτεί τόμος . Η Αβάνα έχει πάρα πολλά μουσεία , πολλά μνημεία και ακόμα περισσότερα μέρη για διασκέδαση ! Από όλα τα μουσεία φυσικά εμείς ξεχωρίσαμε το Μουσείο της Επανάστασης , το μνημείο Granma (του πλοιάριου όπου έφτασε ο Φιντέλ και ο Τσε στην Κούβα από το Μεξικό) αλλά και το Λένιν Παρκ . Το μεγαλύτερο πάρκο της Αβάνας με λίμνες , ποτάμια , άλση , ζωολογικό κήπο , Λούνα Παρκ και φυσικά στο κέντρο του ένα μεγάλο άγαλμα του Λένιν ! Φυσικά δεν ξεχνάμε το Τζον Λένον Παρκ με το γνωστό άγαλμα του Λένον στο παγκάκι όπου μπορείτε να φωτογραφηθείτε μαζί του ! Στην Σάντα Κλάρα υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του Τσε που αξίζει να πάτε να το δείτε . Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει μνημείο για τους νεκρούς της επανάστασης ανά περιοχή . Ο λαός αυτός δεν ξεχνάει ! Στην Ακτή Χιρόν όπου έκαναν απόβαση οι Αμερικάνοι το 1961 υπάρχει μουσείο και εκθέτονται ο οπλισμός των Αμερικάνων που κατασχέθηκε καθώς και μέρος της άμυνας των Κουβανών . Το σοβιετικό άρμα που οδηγούσε ο ίδιος ο Φιντέλ στην μάχη , βρίσκεται μπροστά από το μουσείο της Επανάστασης . Από πλευράς διασκέδασης , για του λάτρεις της ροκ, το Submarino Amarillo είναι το μεγαλύτερο ροκ κλαμπ της λατινικής Αμερικής ! Από εκεί και πέρα για την δικιά τους μουσική, οι επιλογές είναι αμέτρητες , η Αβάνα είναι μια τεράστια πόλη με πληθυσμό πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους . Στα μπαρ της Μαλεκόν το ρούμι ρέει άφθονο και η μουσική είναι παντού ! Ένα χαρακτηριστικό που μας έμεινε και θα το λατρέψετε και εσείς είναι ότι παντού σε όλα τα μαγαζιά η μουσική είναι ζωντανή ! Υπάρχουν σε όλα τα μαγαζιά μουσικοί που παίζουν και φυσικά δεν γίνεται να πάτε Κούβα και να μην χορέψετε ! Σε όλα αυτά τα μαγαζιά , η πίστα δεν αδειάζει ποτέ ! Ο χορός είναι η ζωή τους και στήνονται και παρτάκια στους δρόμους όπου χορεύουν παντού ! Όταν ανοίγει κάθε μπουκάλι ρούμι πριν πιείτε , οι πρώτες σταγόνες πάνε πάντα στο έδαφος για τους νεκρούς επαναστάτες που πολέμησαν για να είναι η Κούβα ελεύθερη .
Παραλίες


Οι παραλίες τους όλες είναι βγαλμένες από παραμύθι ! Οι καταγάλανες παραλίες που βλέπετε στις ταινίες με τους κοκοφοίνικες και αναρωτιέστε που είναι , ε λοιπόν εκεί είναι ! Τα νερά είναι πεντακάθαρα και η θερμοκρασία τους υψηλή όλον τον χρόνο . Αν και η νότια πλευρά του νησιού έχει καλύτερες θάλασσες , οι παραλίες και κοντά στην Αβάνα είναι υπέροχες ! Η Playa del Este , η Tarara όπου εκεί στο θέρετρο μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι με του Τσέρνομπιλ για περίθαλψη , είναι κοντά στην πόλη και εύκολα προσβάσιμες . Λίγο πιο κάτω είναι το πασίγνωστο τουριστικό Βαραδέρο . Στην νότια πλευρά , στην Ακτή Χιρόν που πήγαμε εμείς στα κρυστάλλινα νερά μπορείτε να κάνετε scuba diving . Για όσους λατρεύετε το γλυκό νερό το 33% της έκτασης στην Κούβα είναι τροπικά δάση ! Αυτό σημαίνει ότι τα νερά ρέουν παντού ! ΔιαμονήΓια την διαμονή , το κόστος για ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι περίπου 30 ευρώ . Τώρα αν θέλετε να μείνετε σε γνωστά ξενοδοχεία all inclusive εκεί φυσικά το κόστος ανεβαίνει και ξεκινάει από 100 ευρώ . Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η παροχή ρεύματος στην Κούβα είναι 110 Volt ! Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι σας από Ελλάδα έναν μετασχηματιστή ΑΠΟ 110V σε 220V , (ΠΡΟΣΟΧΗ , από 110V που είναι η πρίζα σε 220V που καταλήγει στην συσκευή σας και όχι το αντίθετο) (μπορείτε να βρείτε εδώ έναν μετασχηματιστή) ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε εκεί τις ηλεκτρονικές σας συσκευές . Αν μείνετε σε ξενοδοχείο , κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστείτε μετασχηματιστή καθώς υπάρχει μετατροπή για τους τουρίστες . Σε δωμάτια καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη για να σας ενημερώσει . Αν μείνετε στο capamento της μπριγάδας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχετε μετασχηματιστή μαζί σας . Πριν φύγετε για το ταξίδιΑν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας από Ελλάδα τα φάρμακα που θα χρειαστείτε . Αν ξεμείνετε από Algofren , Amoxil κτλ εκεί στα φαρμακεία δεν γνωρίζουν αυτά τα φάρμακα γιατί η Κούβα έχει δικιά της παραγωγή φαρμάκων . Αν έχετε κάπου αλλεργία σε φάρμακα φροντίστε να γνωρίζετε το όνομα της ουσίας και όχι το όνομα απ το φάρμακο . Πχ Αλλεργία το Algofren λέτε έχω αλλεργία στην Ibuprofen ! Από ρούχα φροντίστε να έχετε ανάλαφρα ρούχα καθώς σχεδόν όλο τον χρόνο είναι καλοκαίρι εκεί . Καπέλο και αντιηλιακό είναι απαραίτητα ! Φροντίστε να αφήσετε χώρο στην βαλίτσα για σουβενίρ από Κούβα αλλά και για Ρούμι και πούρα ! Από τις αεροπορικές επιτρέπεται μέχρι 2 λίτρα ρούμι ανα άτομο και μέχρι 2 κουτιά πούρα . Φροντίστε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα και να κρατήσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την απόδειξη αγοράς τους γιατί υπάρχει η πιθανότητα να σας ζητηθεί στο αεροδρόμιο . Η συμβουλή μας είναι να πάρετε ρούμι και πούρα που δεν μπορείτε να τα βρείτε στην Ελλάδα . Δηλαδή μην πάρετε 2 μπουκάλια κίτρινη Αβάνα επειδή απλά είναι πολύ φθηνή . Το ρούμι Santiago , το Mulata όπως και άλλα είναι καλύτερες επιλογές .Αν μου συμβεί κάτι τι ισχύει με την περίθαλψη ;Από προσωπικής εμπειρίας, το σύστημα υγείας τους δικαιώνει τις θετικές κριτικές του Π.Ο.Υ. .
Η πρόσβαση είναι δωρεάν και για τους τουρίστες . Η αναμονή στα νοσοκομεία είναι αμελητέα και νοσοκομεία , ιατρεία και κέντρα υγείας υπάρχουν παντού ! Η αναλογία ιατρών ανά κατοίκους είναι σχεδόν 1 ιατρός ανά 100 κατοίκους , από το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο ! Στο capamento , υπάρχει γιατρός ολόκληρο το 24ωρο όπως και σε πολλά ξενοδοχεία .
Συνολικό κόστος 


Το συνολικό κόστος σε μπριγάδα για 20 μέρες με αρκετά αλόγιστη χρήση χρημάτων μαζί με διαμονή σε 2 επαρχίες , με τα αεροπορικά (900 ευρώ , πλέον υπάρχουν και πιο οικονομικά εισιτήρια) και τα διαδικαστικά για το ταξίδι ήταν περίπου 1.800 ευρώ . 
Ως τουρίστες για 11 μέρες με διαμονή σε μία επαρχία , με κανονική χρήση χρημάτων το συνολικό κόστος ήταν περίπου 1.700 ευρώ


*** Ενημέρωση 1/7/2022 : Η είσοδος στην χώρα θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ΚΑΙ αρνητικό PCR τεστ. 
Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα ***


Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για μπριγάδα παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εγκαίρως ώστε να ενημερώσουμε το κουβανικό ινστιτούτο (ICAP) που τις διοργανώνει, για την συμμετοχή σας. Μόλις θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της μπριγάδας θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας και θα ανοίξουν οι αιτήσεις συμμετοχών. 

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΠΡΙΓΑΔΕΣ 2023 :
Μπριγάδα Πρωτομαγιάς 23/4 - 7/5/2023 (πρόγραμμα εδώ)
Ευρωπαϊκή Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί 17/7 - 30/7
Σκανδιναβική Μπριγάδα 18/12/2023 - 3/1/2024

Για οποιαδήποτε ερώτηση μη διστάσετε να μας ρωτήσετε ! Με χαρά θα σας βοηθήσουμε  !


Καλή διαμονή !!!!!
Το Havana Radio προσφέρει σε συνεργασία με ταξιδιωτικό πρακτορείο πακέτα ταξιδιού για Κούβα όλον τον χρόνο ! Περισσότερα εδώ

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνήστε μαζί μας :