Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Σαν ήρωες τιμώνται οι πυροσβέστες στην Κούβα


Προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη όσων χάθηκαν στη Βάση Supertanker, τον Αύγουστο του 2022, θα στηθεί Μνημείο στην πόλη , ως απάντηση στις ρητές επιθυμίες του κουβανικού λαού .

Το έργο, που θα εξυψώσει τον ηρωισμό και την ενότητα του έθνους μπροστά στην τραγωδία, είναι πρόταση μιας ομάδας καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων από το Matanzas, με επικεφαλής τους δημιουργούς Yanelys Mijenes Perdomo και Osmany Falcón (Lolo).

Το βασικό θεμέλιο είναι ένα γλυπτό σε έναν τοίχο από χάλυβα, με τη μορφή ενός  πυροσβέστη .

Ο Mijenes Perdomo διευκρίνισε ότι η βάση του έργου συμβολίζει μια από τις δεξαμενές που φλέγονται, από την οποία αναδύεται η φιγούρα του πυροσβέστη, που υψώνεται στον ουρανό ως ένδειξη ηρωισμού.
Σύμφωνα με τον Lolo, το έργο λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της εκδήλωσης και την απαράμιλλη αξία όσων συμμετείχαν στην κατάσβεση της μαινόμενης φωτιάς.

Ο δημιουργός επεσήμανε ότι για να αντικατοπτριστεί ο αριθμός των θυμάτων στον χώρο του Memorial θα υπάρχουν 17 φοίνικες και τα λείψανα των πεσόντων και τα ονόματά τους θα στηρίζονται στον τοίχο από μπετόν, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε να αποδίδουν φόρο τιμής αυτούς  που τους αξίζει σεβασμός.

Ο εξέχων καλλιτέχνης από το Matanzas, Luis Octavio Hernández Rodríguez, σχολίασε ότι το μέρος που επιλέχθηκε για την ανέγερσή του, κοντά στην πλατεία της πόλης, είναι πολύ καλό, καθώς με αυτόν τον τρόπο το Μνημείο θα συνοδεύεται από άλλους λαμπρούς χώρους της πόλης , όπως το Fire Museum, το Sauto Theatre και η Plaza Mi Bandera, γύρω από τον ποταμό San Juan και την Περιστρεφόμενη Γέφυρα.

Ο δημιουργός τόνισε το γεγονός ότι το έργο θα έχει ηλεκτρικό σύστημα με νυχτερινό φωτισμό και φώτα κατευθυνόμενου εφέ, κυρίως μέσα στη φιγούρα του πυροσβέστη, που αντανακλά τη μαχητικότητα.   

Το Μνημείο σε όσους έπεσαν παλεύοντας με τις αδηφάγες φλόγες στη Βάση Supertanker είναι ένας αιώνιος φόρος τιμής σε αυτούς τους γενναίους και, με την πάροδο του χρόνου,  ένας αγώνα ενάντια στη λήθη.

Πηγή : Granma.cu