Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Η Κούβα έχει διατηρήσει πάνω από το 80% της χλωρίδας της

Με περίπου 6.500 είδη, η Κούβα είναι ένα από τα νησιωτικά κράτη με τον μεγαλύτερο αριθμό φυτικών ειδών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο


Υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Οικολογίας και Συστηματικής, του Citma, και με τη συμβολή περισσότερων από 70 ειδικών από τριάντα εθνικά και ξένα ιδρύματα, η χώρα κατάφερε να τελειώσει, τον Σεπτέμβριο του 2021, και παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει ο Covid-19 , την ενημέρωση της Κόκκινης Λίστας της Χλωρίδας της Κούβας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της επιστημονικής εργασίας, μέχρι εκείνη την ημερομηνία αναφέρθηκαν 22 εξαφανισμένα είδη, τέσσερα εξαφανισμένα περιφερειακά, 772 κρίσιμα απειλούμενα, 512 απειλούμενα, 396 ευάλωτα και 518 απειλούμενα.

Όπως είπε η Daisy Vilamajó, Ph.D. in Biological Sciences, από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Συστηματικής του Citma, η Κόκκινη Λίστα είναι ένας παγκοσμίως καθιερωμένος μηχανισμός για την καλύτερη κατανόηση των κύριων απειλών που απειλούν την επιβίωση των ειδών και για τη θέσπιση δράσεων διατήρησης προτεραιότητας. και βιώσιμη διαχείριση του φυτικού πλούτου ενός έθνους
Επί του θέματος, η Lisbet González, Ph.D. in Sciences, ερευνήτρια στο Citma Institute of Ecology and Systematics, είπε ότι ο αριθμός των κατηγοριοποιημένων φυτών στην Κούβα υπερβαίνει τα 4.800 είδη, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 80,5% της γνωστής χλωρίδας.

Έτσι, η χώρα υπερβαίνει τη διεθνή δέσμευσή της να διατηρήσει το 80% της αυτοφυούς χλωρίδας, σε αντιστοιχία με την κατάσταση διατήρησής της, σκοπός που περιγράφεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Βιοποικιλότητας και ο οποίος ανταποκρίνεται σε έναν από τους στόχους του Παγκόσμιου Στρατηγικού Σχεδίου 2011-2020, γνωστό ως Στόχοι Aichi, της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα.

Από τα συνολικά είδη που αναλύθηκαν, το 46% παρουσιάζει κάποια κατηγορία απειλής και το 26% θεωρείται εξαφανισμένο ή περιφερειακά εξαφανισμένο, ένα περισσότερο από αυτό που παρατηρήθηκε το 2016, όταν καταρτίστηκε η προηγούμενη Κόκκινη Λίστα.

Μεταξύ των βασικών αιτιών που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των κουβανικών φυτών είναι η γεωργική δραστηριότητα, η υλοτόμηση δέντρων, το παράνομο εμπόριο ειδών και η εξόρυξη σε ανοιχτά ορυχεία.

Περισσότερα από 300 είδη επηρεάζονται από τη μεταμόρφωση των βιοτόπων τους σε αστικές ή τουριστικές περιοχές, ενώ άλλα 500 οφείλονται σε αρνητικές αλληλεπιδράσεις με χωροκατακτητικά ξένα είδη, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τη δεύτερη πιο σημαντική απειλή για τα φυτικά είδη στην κουβανική επικράτεια .
Τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν επίσης αναδειχθεί ως κίνδυνος σημαντικής σημασίας.

Είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι για να συμπεριληφθεί επίσημα ένα είδος στην Κόκκινη Λίστα, πρέπει να έχει κατηγοριοποιηθεί ως άκρως απειλούμενο, απειλούμενο ή ευάλωτο.

Η πρόταση πρέπει να σταλεί στην Ομάδα Ειδικών στα Κουβανικά Φυτά, με πρόεδρο τον Δρ Luis Roberto González Torres.

Ο Carlos Manuel Pérez Cuevas, γενικός διευθυντής του Εθνικού Βοτανικού Κήπου, τόνισε στην ετήσια συνάντηση της Ομάδας Ειδικών στα Κουβανικά Φυτά, ότι οι διάφορες εκδόσεις του Κόκκινου Καταλόγου της Χλωρίδας της Κούβας αποτελούσαν σημαντικά ορόσημα στην κουβανική επιστήμη, και ως εκ τούτου αναγνωρίστηκε με εθνικά βραβεία από την Κουβανική Ακαδημία Επιστημών, το Citma και το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για την Δρ. Maritza García García, πρόεδρο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Citma, η προαναφερθείσα εργασία αντιπροσωπεύει ένα πολύτιμο εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της απειλούμενης χλωρίδας της χώρας και τον καθορισμό προτεραιοτήτων όσον αφορά τη διατήρηση και την έρευνα της φυτικής ποικιλότητας.
 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Με περίπου 6.500 είδη, η Κούβα είναι ένα από τα νησιωτικά κράτη με τον μεγαλύτερο αριθμό φυτικών ειδών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Περίπου το 53% είναι αποκλειστικά στην Κούβα , αριθμός που κατατάσσει το νησί στα επτά νησιά με το υψηλότερο ποσοστό ενδημισμού στον πλανήτη.
Δεν είναι λίγα τα αυτόχθονα είδη της εθνικής χλωρίδας που υφίστανται τις πιέσεις της παράνομης συλλογής και εμπορίας, όπως συμβαίνει με τους κάκτους, τις ορχιδέες και τα είδη ξυλείας.
Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη με στόχο την προστασία των κουβανέζικων δέντρων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 12% του συνόλου της χλωρίδας .
Η Κούβα είναι μέρος της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας και, σε εθνικό επίπεδο,
Το ψήφισμα 160 του 2011, του Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος (Citma), ρυθμίζει τον έλεγχο και την προστασία ειδών εθνικής σημασίας για τη βιολογική ποικιλότητα των Μεγάλων Αντιλλών.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ιδρύθηκε το 2003, υπό την αιγίδα του Εθνικού Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου της Αβάνας, η Ομάδα Ειδικών στα Κουβανικά Φυτά (gepc), μια ομάδα που αποτελείται από εθνικούς και ξένους ειδικούς, η οποία ανήκει στην Επιτροπή για την Επιβίωση των Ειδών, της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης 

Η ομάδα μόλις τίμησε την 20ή επέτειο από τη δημιουργία της.

Ο εορτασμός ήταν μέρος του προγράμματος δραστηριοτήτων για την 55η επέτειο του Εθνικού Βοτανικού Κήπου (jbn) και φιλοξένησε τη συνεδρίαση εργασίας της ετήσιας συνάντησης του gepc για το 2023, στην οποία συζητήθηκε το προσχέδιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Διατήρησης Φυτών 2023-2030.

Αυτό ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, τον Δεκέμβριο του 2022, και έχει μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών της τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας και  την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους της .
Ομοίως, τρεις ιδρυτές της GEPC αναγνωρίστηκαν με το Βραβείο Αξίας Διατήρησης Χλωρίδας. Είναι η Δρ. Daisy Vilamajó Abertí, από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Συστηματικής του Citma. Η Dr. Rosalina Berazaín Iturralde, από το ίδιο το JBN, και η María Antonia Castañeira Colomé, από το Εθνικό Κέντρο Προστατευόμενων Περιοχών.

Δεδομένου της σταθερής αύξησης κάθε χρόνο της δασικής έκτασης , η οποία προστατεύεται από το σοσιαλιστικό κράτος , η διατήρηση της χλωρίδας σε υψηλά ποσοστά είναι κατάκτηση της επανάστασης


Πηγή : Granma.cu