Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Το Havana Club είναι ακόμα Κουβανέζικο ! Η Κούβα διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα !
Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (PTO) απέρριψε μια αγωγή από την εταιρεία παραγωγής ρούμι Bacardi & Co., αφού η υπηρεσία επιβεβαίωσε εκ νέου ότι το Havana Club είναι ιδιοκτησία της Κούβας.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται από την Prensa Latina, η αγωγή κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Βιρτζίνια, επειδή ο PTO ανανέωσε τα δικαιώματα της Κούβας στο εμπορικό σήμα ρούμι Havana Club, που παράγεται από την Cubaexport και αποτελεί αντικείμενο παρατεταμένης δικαστικής μάχης.

Σύμφωνα με την Bacardi & Co, η επιχορήγηση ήταν παράνομη επειδή η καταχώριση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας επρόκειτο να λήξει, αφού απέτυχε να λάβει άδεια από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2006.

Η δικαιοσύνη αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη ότι η Bacardi δεν μπορούσε να μηνύσει απευθείας τον PTO για την απόφασή του, οπότε απέρριψε το αίτημα.

Ο νομικός εκπρόσωπος του γίγαντα των αλκοολούχων ποτών, Michael Lynch, λίγο μετά το δημοσίευμα της είδησης, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι απογοητευμένη και εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής, καθώς αυτή η απόφαση θα την εμποδίσει να κατοχυρώσει το δικό της εμπορικό σήμα Havana Club.

Οι ιδρυτές του Bacardi, με έδρα τις Βερμούδες, εγκατέλειψαν την Κούβα μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, την 1η Ιανουαρίου του 1959.

Πηγή : granma.cu