Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Διακήρυξη της Επαναστατικής Κυβέρνησης της Κούβας για την κατάσταση στην ΟυκρανίαΗ αμερικανική αποφασιστικότητα να συνεχίσει την προοδευτική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας οδήγησε σε ένα σενάριο, με συνέπειες απρόβλεπτης εμβέλειας, που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Είναι γνωστές οι στρατιωτικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες προς περιοχές που συνορεύουν  με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένου την παράδοση σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία, που μαζί ισοδυναμούν με μια προοδευτική στρατιωτική περικύκλωση.

Δεν είναι δυνατό να εξεταστεί αυστηρά και με ειλικρίνεια η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να αξιολογηθούν προσεκτικά οι δίκαιες αξιώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και τους παράγοντες που οδήγησαν στη χρήση βίας και τη μη τήρηση των νομικών αρχών και των διεθνών προτύπων που η Κούβα προσυπογράφει και υποστηρίζει σθεναρά και αποτελούν ουσιαστικό σημείο αναφοράς, ιδιαίτερα για τις μικρές χώρες, ενάντια στον ηγεμονισμό, τις καταχρήσεις εξουσίας και τις αδικίες.


Η Κούβα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο , τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και δεσμεύεται να υπερασπίζεται πάντα την ειρήνη και να αντιτίθεται στη χρήση ή την απειλή βίας εναντίον οποιουδήποτε κράτους.

Λυπούμαστε βαθιά για την απώλεια αθώων πολιτών στην Ουκρανία. Ο κουβανικός λαός είχε και έχει στενή σχέση με τον ουκρανικό λαό.

Η ιστορία θα δείξει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπεύθυνη για τις συνέπειες ενός ολοένα και πιο επιθετικού στρατιωτικού δόγματος εκτός των συνόρων του ΝΑΤΟ, το οποίο απειλεί τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι ανησυχίες μας ενισχύονται από την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά, τη Δύναμη Αντίδρασης αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ήταν λάθος να αγνοήσει κανείς για δεκαετίες τις βάσιμες απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφάλειας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και να υποθέσει ότι η χώρα θα παρέμενε ανυπεράσπιστη μπροστά σε μια άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη περικυκλώνοντας ή στριμώχνοντας τα κράτη.

Το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στην Ουκρανία που δεν εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση, δεν θεωρήθηκε ως πραγματική συμβολή στην αναζήτηση λύσεων για την τρέχουσα κρίση.

Αντιθέτως, πρόκειται για ένα μη ισορροπημένο κείμενο, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του τις θεμιτές ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων. Ούτε αναγνωρίζεται η ευθύνη εκείνων που υποκίνησαν ή ανέπτυξαν επιθετικές ενέργειες που επιτάχυναν την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

Υποστηρίζουμε μια σοβαρή, εποικοδομητική και ρεαλιστική διπλωματική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη, με ειρηνικά μέσα, που εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων, καθώς και την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Κούβα απορρίπτει την υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ το 1999 εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μιας ευρωπαϊκής χώρας την οποία κατακερμάτισαν, με υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με βάση τους γεωπολιτικούς τους στόχους, αγνοώντας τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι σύμμαχοι έχουν χρησιμοποιήσει βία σε πολλές περιπτώσεις. Εισέβαλαν σε κυρίαρχα κράτη για να προκαλέσουν αλλαγές καθεστώτων και να επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών που δεν υποκύπτουν στα συμφέροντα κυριαρχίας τους και που υπερασπίζονται την εδαφική τους ακεραιότητα και ανεξαρτησία.

Είναι επίσης υπεύθυνοι για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, τους οποίους αποκαλούν «παράπλευρες απώλειες». Εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων και τεράστιων καταστροφών σε ολόκληρη τη γεωγραφία του πλανήτη μας ως αποτέλεσμα των ληστρικών πολέμων τους.


Αβάνα , 26 Φεβρουαρίου 2022


Στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ η Κούβα δεν υπερψήφισε την καταδίκη της Ρωσίας αλλά ούτε την καταψήφισε αθωώνοντάς την Πηγή : granma.cu